De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Foto: ©J.Roosen

KERSTCONCERT IN DE CANTINE

21 December 2019 kerstconcert in het Cantine Theater in Dorplein. Morgen beginnen de dagen weer te lengen. Maar nu nog even niet. We gaan eerst binnen allerlei leuke dingen doen. Veel naar muziek luisteren. En dat gaat heel goed in de ontspanningszaal van Hôtel Saint Joseph. Eerst harmonie Les Echos de Dorplein. Een clubje enthousiaste muzikanten. Ze speelden prachtige muziek onder de gedreven leiding van dirigent Adri Tempelaars. Vakkundig werden een aantal nummers gespeeld. De muzikaliteit spatte er vanaf. In het bijzonder de solo’s bezorgden mij kippenvel. Daarna Experience, het gelouterde promskoor uit Budel. Een koor dat onder de deskundige leiding van Sylvia Berghs mooi in balans is. Een aantal kersttraditionals werden geroutineerd over het voetlicht gebracht. De twee nieuwe werken zorgden voor verse impulsen. De Pavane zal zeker een topper worden. Gonny Goertz en Erik van den Akker waren in hun solo’s erg goed op dreef. Het feest werd compleet met het optreden van twee jonge muzikantjes. Ze speelden vol overtuiging een paar kerstliederen op hun viool. En dat ook nog tweestemmig.

Ik vraag me wel af of er nog geluidsversterking nodig is. Deze zaal heeft een akoestiek die bijzonder helder en dragend is En dat is al 120 jaar zo.

De naam Cantine is ontstaan toen er in de ontspanningszaal een bar kwam. In het hotel verbleven de vrijgezelle arbeiders. Het waren in het begin vooral Walen. ’s Avonds konden ze in de bar terecht voor een borreltje of een biertje. Het beheer van het hotel was in handen van nonnen uit Nancy, Frankrijk. Zij regelden ook de bar. Als er flink gedronken werd deden ze water bij de borreltjes. En als het te gek werd stopten ze met sterke drank schenken. In de loop van de tijd liepen de bewoners van Dorplein ook af en toe binnen voor een drankje en een praatje. Zo werd het een echt café.

Johny Hoes uit Weert heeft jarenlang plaatjes opgenomen in de ontspanningszaal. Juist vanwege de eerste klas akoestiek. Toen de nonnen de teksten van zijn liedjes te lezen kregen was het meteen afgelopen met de opnames. Manke Nelis, de Zangeres zonder Naam en al de andere artiesten kwamen er niet meer in.

De zaal werd ook gebruikt als restaurant. Drie keer per dag konden de arbeiders aanschuiven voor een maaltijd. In stilte zaten ze dan te eten terwijl een van de zusters voorlas uit de bijbel.

Er is veel meer te vertellen over de Cantine en de andere rijksmonumenten en over Dorplein. Dat doen we tijdens onze rondleidingen. De eerste is weer op zondag 26 januari om twee uur ’s middags. We starten bij gemeenschapshuis De Schakel, St.Barbaraweg 1. Er staat een cicerone klaar voor de rondleiding. Iedereen mag mee. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Anderen betalen twee euro per persoon. De wandelroute is rollator en rolstoel vriendelijk.

Als je als groep een rondleiding wilt om van al het moois te genieten neem dan contact op met Wim Cremers, St. Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 0622961675, mail: w.cremers@chello.nl

Thierry d’Ensebroeck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud