De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

De werkgroep Exposities AK de Smeltkroes verzorgt van 14 november 2019 tot 18 december 2019, in De Smeltkroes in Maarheeze, een expositie met grafieken van Elsa van den Hoogen en met zilveren sierraadsels van Tilly Kraaijvanger-Kusters.

Elsa van den Hoogen is al geruime tijd bezig met Vrije Grafiek en de laatste jaren met het item kust bescherming. Dat betreffen de houten paalhoofden en betonnen blokkendammen die onze stranden en havens beschermen tegen het water.

Dit project is voortgekomen uit haar hobby, strandvissen.  Samen met haar echtgenoot zijn er heel wat nachten op het strand tussen de paalhoofden en aan de blokkendam vissend doorgebracht. De bruisende golven, de grillige weersomstandigheden, de spanning maar ook de stilte en serene rust ‘s nachts op het strand laat zij in haar werk tot uitdrukking komen.

In 2009 werd gestart met het project en is haar werk steeds verder geëvolueerd. Zij gebruikt hiervoor diverse grafische technieken en combinaties hiervan. Ook laat zij zich verleiden haar afdrukken (blind drukken) te versnijden en hiervan collages te maken. Haar werk ontwikkelt zich steeds meer naar abstracte vormen. Het project is nog lang niet klaar en er is nog lang niet alles uitgepuurd!

De paalhoofden, blokkendammen, strand en zee geven haar steeds een bevlogenheid om de herinneringen aan haar passie strandvissen levendig te houden en wil ze graag met haar werk daar anderen in laten deelnemen.

Tilly Kraaijvanger-Kusters is eind jaren negentig uit liefhebberij een cursus sieraden ontwerpen aan het Syntracollege te Hasselt gaan volgen. De nadruk lag hier op het ontwerpen en pas daarna kwam de techniek van het maken; andersom zou het creatieve proces alleen maar beperken. Tijdens deze jaren is het talent en de creativiteit om sieraden te bedenken en te ontwerpen en de techniek om ze vervolgens ook te maken ontdekt. De ringen, armbanden, hangers, kettingen en oorbellen hebben vaak een vorm, tekening of lijn die iets natuurlijks heeft en doet denken aan boomschors, takken of grillige rotsformaties. De natuur, in al haar organische verschijningsvormen, is dan ook de voornaamste inspiratiebron.

Tilly is gefascineerd en gepassioneerd door zilver en dit uit zich in de “sierraadsels”, zoals zij ze noemt. Less is more is bij Tilly zeker niet aan de orde. Elk stuk is uniek! Werken met zilver is een ontdekkingsreis. Tilly kan er honderdduizend wegen mee inslaan en steeds weer wordt haar nieuwsgierigheid gewekt en kan zij nieuwe mogelijkheden kiezen en zichzelf blijven ontwikkelen.

Na de opleiding kwam Tilly bij toeval terecht in Chiang Mai, de zilverstad van Thailand. Hier heeft zij haar technieken kunnen uitdiepen. Tot nu toe is zij al 15 jaar op rij voor een aantal weken naar Chiang Mai geweest om haar technieken te blijven verbeteren. Via de site sierraadsels.nl zijn nog vele sierraadsels te zien.

De werkgroep Expositie Aktiviteiten Smeltkroes wenst u veel kijkplezier.

De officiële openingstijden van “de Smeltkroes” zijn:
Op werkdagen                 : van 14.00 tot 22.00 uur
Op zaterdag                       : van 14.00 tot 18.00 uur
Op zondag                          : van 12.00 tot 14.00 uur

Wenst u in het weekend te komen kijken adviseren wij vooraf te bellen naar 04 95 59 32 19.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud