De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Door: een cicerone

Foto: J. Roosen

Het is 4 mei. De klok luidt om kwart voor acht. Ik haast me naar de erebegraafplaats achter de kerk. Er waait een gure noordwesten wind.

Gelukkig is het droog, geen hagelbui meer. Iedereen is al aanwezig. De burgemeester en een wethouder met hun echtgenotes. De oud-strijders in tenue, de harmonie, de fotografen, familie van de slachtoffers en veel belangstellenden. Gelukkig leeft de herdenking nog onder de bevolking. Heel hoog vliegt een straaljager over. De vogeltjes fluiten vrolijk in de struiken. Zij weten niet beter. De burgemeester houdt een speech over kiezen in vrijheid. Ik denk intussen aan de jonge mannen die hier begraven liggen. Theo Stevens 21 jaar, Antoon van der Putten 24 jaar, Leo Looymans 19 jaar, Martin Looymans 26 jaar, Kees Kappers 28 jaar, Jan Zandvliet 26 jaar. Enthousiaste jongemannen in de bloei van hun leven. Ze zaten in het verzet. Ze wisten dat het juist was wat ze deden. Ik denk eraan hoe ze door de Duitsers, leeftijdgenoten of nog jonger, werden opgepakt. Er was verraad in het spel. ‘s Morgens Theo Stevens, Antoon van der Putten, Kees Kappers en Jan Zandvliet in het botenhuis achter villa Korenveld. ’s Avonds Leo en Martin Looymans gepakt in het riet bij het Ringselven. Ze werden meegenomen naar de plaats waar de trein ontspoord was. Het ergste drama wat zich ooit in Dorplein heeft afgespeeld.
Ook over deze vreselijke gebeurtenis wordt verteld door de cicerones van Dorplein. Op afspraak leiden we groepen rond door het historische dorp. En elke laatste zondag van de maand hebben we een rondleiding met vrije inloop. Deze maand is dit op 26 mei. Om 10 uur en 2 uur staan de gidsen klaar bij de Schakel, St. Barbaraweg 1, Dorplein. De wandeling duurt 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen. Weer of geen weer, de rondleiding gaat altijd door. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis.
Steeds meer verenigingen, buurten en families weten ons te vinden voor een paar uur rondleiding door ons unieke dorp. Wil je dit ook eens dan kun je het beste contact opnemen met onze coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein, Tel: 0495-492598 / 06 2296 1675

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud