De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Foto: © J. Roosen

Sinds de middeleeuwen werd in Luik en omgeving zinkerts gewonnen en verwerkt. In de negentiende eeuw waren er zoveel fabrieken dat de gemeente Luik geen nieuwe concessies meer verleende. Vooral de uitstoot van allerlei giftige dampen zorgde ervoor dat het leven in het Luikse geen pretje was. Twee zoons van de zinkfamilie Dor, Emile en Lucien, wilden een eigen fabriek beginnen. Daarvoor trokken ze samen met hun compagnon François Sepulchre  naar het noorden, naar  Limburg. In Overpelt was al een zinkfabriek en dus zochten ze in die omgeving naar een geschikte plek. De vestigingsplaats die ze in Weert vonden voldeed aan hun eisen. Een spoorlijn en een kanaal voor aanvoer van erts en kolen en afvoer van hun producten. In Weert stuitten ze echter op nogal wat weerstand. Vooral de pastoor was tegen. Hij zag al die ruige Waalse arbeiders de brave Weerter meisjes in het verderf storten. En de burgemeester wilde dat Weert een rustige plattelandsgemeente bleef. Daarom zochten de Dors hun heil bij de buurgemeente Budel. Het gemeentebestuur ontving hen met open armen. De agrarische gemeente met veel werkloze boerenzoons was heel blij met de werkgelegenheid. Op 7 juli werd een stuk waardeloze grond tegen de Belgische grens gekocht voor 23.500 gulden of 50.000 franc. Gunstig voor het stichten van een zinkfabriek want de meestal westen wind blies de kwalijke dampen niet richting Budel. Bovendien lag er een aantal vennen waar ze koelwater uit konden halen. Op 14 september 1892 werd de Société Anonyme des Zinc de la Campine, de Kempensche Zinkmaatschappij opgericht. Zolang Emile Dor nog geen huis had ging hij in Budel wonen en zijn broer Lucien in Weert. Er werd snel een zinkfabriek gebouwd. In 1893 werd al 150 ton erts geproduceerd. Bij de fabriek ontstond een heel nieuw dorp, Dorplein. En zo is Dorplein dus bij toeval ontstaan.

Dit unieke dorp willen wij, de cicerones van Dorplein, aan zoveel mogelijk mensen laten zien. We doen onze rondleidingen met veel enthousiasme en plezier.

Je kunt een rondleiding boeken bij de coördinator Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein. Telefoon 0495-492598 / 06 2296 1675. Je kunt hier ook terecht voor meer informatie.

Zonder afspraak kun je elke laatste zondag van de maand terecht bij de rondleiding met vrije inloop. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen, rolstoel vriendelijk. Vooraf inschrijven is niet nodig. Je zorgt dat je er op tijd bent. En weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door. De kosten zijn €2,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis mits onder begeleiding. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.

We staan voor jullie klaar op zondag 31 maart 2019 om 14.00 uur bij gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein. Telefoon 0495-518603.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud