De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Zuid-Limburg, de Zinkfabriek en wandelen; wat hebben zij met elkaar gemeen?

Zuid-Limburg en de Zinkfabriek


Foto: © Jack Roosen

We gingen wandelen in het mooie Limburgse heuvelland in de omgeving van Vijlen. Het was een warme zomerzondag. De lucht was stralend blauw. We hadden een route beschrijving gekregen. De route ging zoveel mogelijk door het Vijlenerbos. Het begin van de beschrijving klopte perfect, geen wolkje aan de lucht. We genoten van het landschap. In de verte lag Rott te stralen in de middagzon. Toen kwam de aanwijzing “Na 300 meter bij splitsing in het bos linksaf”. Moesten we nu hier bij het begin van het bos links of doorlopen en kijken of er nog een weg linksaf kwam. Gelukkig kwam uit die richting een ouder stel aanlopen. Zij liep voorop met papier in de hand en hij volgde met rugzak. Hij deed iets met een paraplu alsof hij probeerde teken te verzamelen. Toen ze dicht genoeg bij ons waren spraken we hun aan. We vroegen of er verderop nog een weg linksaf was. Die was er wel maar aan het einde van het bos. De kaart werd er bij gehaald en bekeken. De man volgde alles op een afstandje. Plotseling sprak hij me aan met de vraag: “Zijn jullie Limburgers?” “Jazeker.” “En komen jullie uit Weert of Nederweert? “ “Dat is toch sterk, hoe weet je dat?” “Ik kan dat goed horen, want ik kom zelf uit Weert.” ( We hadden al die tijd Nederlands gepraat. ) “Waar woon je dan in Weert?” “Ik woon er al lang niet meer, maar ik woonde vroeger aan het kanaal halfweg tussen Weert en Nederweert.” “Daar kwamen we altijd langs als we van Nederweert naar Weert fietsten. Wat is de wereld toch klein.” “Wonen jullie nog in Nederweert?” “Nee, we wonen al 44 jaar in Dorplein.” “Ik ging vroeger  naar het College. Een paar jongens van Dor uit Dorplein zaten er toen ook op.” “Waren dat Christian en Xavier?” “Dat weet ik niet meer. Maar ik weet wel dat ze met de zinkfabriek in Dorplein te maken hadden. Ze waren toch eigenaren van de fabriek?” “Dat klopt niet. Vanaf het begin waren de Dors actionairs, aandeelhouders, van de fabriek. Ze waren dus een beetje eigenaars. Grootaandeelhouders waren een zwager, Francois Sepulchre, en een vriend van de familie, baron de Liedekerke. Er zijn nog twee straten naar hun vernoemd in Dorplein.” “De zinkfabriek was dus een NV?” “Jazeker, voluit heette ze Société Anonyme de Zinc de la Campine, NV de Kempensche Zinkmaatschappij.”
We hebben het over nog veel meer gehad daar aan de rand van het Vijlenerbos. Dat zelfs daar de zinkfabriek van Dorplein boven kwam drijven. We zijn omgedraaid en teruggelopen om in een cafeetje een Weizen te drinken. We hebben het nog uitgebreid gehad over de betekenis van de zinkfabriek voor de hele regio. En over het oude fabrieksdorp nu zo mooi gelegen in het groen omringd door prachtige vennen.

Zoveel moois is zeker een bezoek waard.

Wandelen


Foto: © Jack Roosen

De “cicerones” (gidsen) van Dorplein willen daar heel graag bij helpen. Zij wandelen samen met jou door Dorplein en vertellen van de hoed en de rand over Budel-Dorplein.

Iedere laatste zondag van de maand, deze maand is dat 26 augustus, ’s Morgens om 10.00 uur en ’s middags om 14.00 uur staan er een paar gidsen klaar om de rondleiding te doen.
Je hoeft niet vooraf in te schrijven, je komt gewoon om 10.00 of 14.00 uur naar gemeenschapscentrum De Schakel, St.Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon 0495-518603.
De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen. Weer of geen weer het gaat altijd door. De kosten zijn € 2,00 per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Je kunt ter plekke betalen aan de gids of de coördinator.

 

Los van de vrije inloop kun je ook alle dagen van de week met een groep rondgeleid worden. B.v. als je een familiedag hebt of een uitstapje met de vereniging of de buurt.
Voor alle informatie kun je contact opnemen met de coördinator Wim Cremers, telefoon: 0495-492598 / 06 2296 1675. E-mail: w.cremers@chello.nl

Verder zijn er ook allerlei arrangementen mogelijk: Koffie met vlaai en een rondleiding, rondleiding met lunch, enz. Hiervoor is het telefoonnummer 06 2221 5106 / 0495-518603.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud