De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Boswachter Joris Hurkmans met op de achtergrond de kudde Gallowayrunderen
Foto’s: © J. Roosen

De wat oudere jeugd zal het zich vast nog herinneren, boswachter Beijk. Hij hield een oogje in het zeil in de bossen en op de gronden van de zinkfabriek.
Sinds deze maand heeft Budel-Dorplein weer een boswachter. Joris Hurkmans beheert voor Natuurmonumenten de Looserheide (voorheen de Hoort). Zinkfabriek Nyrstar, eigenaar van het gebied, heeft het beheer overgedragen aan Natuurmonumenten.

Waar “Beijkske” destijds achter stropers aanzat ziet een werkdag voor Hurkmans er anders uit. Een boswachter van Natuurmonumenten beheert met een groep collega’s vele hectaren natuurgronden. Zij zorgen ervoor dat de natuur zich kan ontwikkelen door aanplant of juist kappen van bomen. Het observeren en verzorgen van uitgezette dieren, zoals de vier Gallowayrunderen die onlangs zijn uitgezet. Een andere taak van Hurkmans is educatie en het uitvoeren van reparaties aan omheining en toegangspoortjes. Maar ook het aanspreken van mensen die de regels overtreden hoort bij zijn werk. En daar heeft hij nog zijn handen vol aan op de Looserheide.

Een uurtje meelopen met de boswachter leert dat nog lang niet iedereen begrijpt wat de regels zijn in het gebied. De vriendelijke, gastvrije, boswachter spreekt zeker zo’n 10 mensen aan op het niet naleven van de regels, zoals het los laten lopen van honden en zwemmen in de Looserplas. Regels die overigens duidelijk aangegeven zijn aan de ingang van het gebied.
De meesten volgen netjes zijn instructies op maar niet iedereen. Sommigen denken dat de regels vrijblijvend zijn. “Nu blijft het nog bij waarschuwen en uitleggen waarom de regels er zijn, maar er komt een moment dat er sancties moeten komen” aldus Hurkmans.

Natuurmonumenten, Nyrstar en gemeente steken veel tijd, geld en moeite in de voorzieningen die er voor de bezoekers worden gemaakt. Zo komt er een zes hectare groot honden uitlaatterrein. Uniek in Nederland. Vrijwilligers hebben het terrein omheind met zogenaamde schapendraad. De rest van het gebied is toegankelijk voor wandelaars.

Als wij, de bezoekers van de Looserheide, ons houden aan de gedragsregels, onze auto’s parkeren bij De Schakel, dan kan het gebied zich ontwikkelen en kunnen we vele jaren plezier hebben van de Looserheide. Dan kan boswachter Joris Hurkmans zich bezig houden met natuurontwikkeling en heeft hij af en toe tijd om een praatje te maken.


Nog niet iedereen kent de regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud