De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Foto © J. Roosen

De gidsen van Budel-Dorplein heten voortaan cicerones en zijn in een nieuw jasje gestoken.

Budel-Dorplein heeft al jaren een groep gidsen. Een club mensen die de mooie plekken (cultuur én natuur) in en rondom Dorplein laat zien aan belangstellenden.
Belangstellenden die vooral van buiten het dorp komen aldus Peter van den Heuvel, die sinds de open Monumentendag zes jaar geleden enthousiast is geworden. Zó enthousiast dat hij sindsdien ook gids is. “Het idee werd toen geopperd om de wandelingen met gids wat meer structureel op te pakken en aan te bieden”, aldus van den Heuvel. Zo gezegd zo gedaan, want al snel daarna volgden de eerste georganiseerde rondleidingen. Belangstelling om als gids op te treden was er genoeg. Er zijn er nu al twaalf die beurtelings gidsen. De eersten werden opgeleid door Philoméne Timmermans die ook al rondleidingen verzorgde voor het IVN en als medeontwerper betrokken was bij de ontwikkeling van de in 2007 geopende wandelroute “Le Projet de Dorplein”. Belangstelling voor de wandeling is er ook genoeg. Wim Cremers, coördinator van de wandelgidsen, vertelt dat er het laatste jaar alleen al ruim vijfhonderdvijftig mensen rondgeleid zijn.

De gidsen heten voortaan cicerone. Een Latijns woord dat ontstaan is in de Romeinse tijd en via het Italiaans ook terecht is gekomen in het Frans. Omdat de stichters van de zinkfabriek en Dorplein (dat aanvankelijk Nieuwdorp heette) uit Wallonië kwamen, werd deze term voor een gids ook gebruikt in Dorplein aan het begin van de vorige eeuw. Om dit te benadrukken wordt deze benaming nu dus overgenomen.

Zondag 29 april jl. werden de cicerones van Dorplein in hun nieuwe outfit gehesen door wethouder Jan van Tulden van de gemeente Cranendonck. De outfit bestaat uit een herkenbare jas met poloshirt. Hiermee kunnen ze met zon én regen (want ze zijn niet bang voor een buitje) mensen rondleiden door Dorplein.

Wie belangstelling heeft kan zich, elke laatste zondag van de maand om 10.00 en 14.00 uur, bij De Schakel melden voor een zogenaamde vrije inloop wandeling van zo’n twee uur onder leiding van een “cicerone”. In de wintermaanden is dat alleen ‘s middags.

Als je graag een wandeling maakt op een doordeweekse dag of een wandeling met je familie, werk of vereniging kun je contact opnemen met de coördinator wandelgidsen Wim Cremers (telefoon: 0495-492598 of  06 2296 1675; E-mail: w.cremers@chello.nl).

Tekst en foto J. Roosen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud