De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Voordat je aan de oliebollen, het vuurwerk en de bubbeltjes wijn gaat nog even de benen strekken en veel frisse lucht inademen. Daarvoor kun je prima terecht in oud Dorplein. Je hebt er alles wat je die dag nodig hebt: Veel groen, veel gezonde lucht en een weldadige rust. Geen mooiere plek om de laatste dag van het jaar een paar uur rond te dwalen.

Wist je trouwens dat de zinkfabriek, waar alles mee begonnen is, al 125 jaar bestaat. De vergunning van de gemeente Budel voor de bouw van een fabriek midden tussen de vennen is afgegeven op 21 juni 1892. Vrij snel zijn ze begonnen met de bouw van de zinkfabriek en van een aantal woonhuizen in Waalse stijl. Het zou uiteindelijk  een heel dorp worden met als eerste naam “Nieuwdorp”, “village nouveau”. Maar de gemeente Budel besloot op 5 september 1893 de naam te veranderen in “Dorplein” als blijvende herinnering aan de stichters, Emile en Lucien Dor. Tijdens de rondwandeling door het historische dorp onder leiding van een plaatselijke deskundige gids komen niet alleen de historie van Dorplein maar ook de karakteristieke bouwstijl, het leven in het oude fabrieksdorp en allerlei interessante gebeurtenissen aan bod.

De gidsen staan deze laatste zondag van het jaar weer voor je klaar bij gemeenschapscentrum de Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein, telefoon: 0495-518603. Ze vertrekken om twee uur. De rondleiding duurt ongeveer 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen, rolstoel vriendelijk. Vooraf inschrijven is niet nodig, je zorgt dat je er op tijd bent en weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door. De kosten zijn 2 euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Ter plekke te betalen aan de gids of de coördinator.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein. Telefoon 0495-492598 / 06 2296 1675. E-mail: w.cremers@chello.nl

Je kunt altijd los van deze laatste zondag van de maand als familie, vereniging of andere groep rondgeleid worden. Er zijn allerlei arrangementen mogelijk. Van beginnen met  een kop koffie en een stuk  vlaai en vervolgens een rondleiding tot een volledig verzorgde ochtend of middag compleet met lunch, náborrelen of diner.

Hiervoor kun je bellen met Rob Ploum, telefoon:06 2221 5106 of met de Schakel, telefoon: 0495-518603

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud