De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Foto’s: © J. Roosen

Al sinds enkele jaren grazen er op de Loozerheide Maremmana runderen.

De Maremmana primitivo, zoals het rund officieel heet, is een Italiaans runderras uit de Maremma, een gebied gelegen in het zuiden van Toscane en noordelijk Lazio. Het rund lijkt op de oeros. Het Maremmana ras is een afstammeling van de Podolische langhoornvee groep.
Het dier heeft grijze tot zwarte vacht. Stieren kleuren donkerder zwart. De koeien zijn wat lichter gekleurd. De kalveren zijn bij de geboorte reebruin van kleur. Na ongeveer een half jaar verkleuren ze naar zwart of grijs, al naar gelang het geslacht.

De hoorns van een volwassen dier zijn lang (tot wel 100 cm) en hebben een typische halve maan vorm bij de stieren. De koeien hebben meer liervormige horens.

De Maremmana primitivo heeft een indrukwekkende lichaamsbouw, wat de volwassen dieren een zeer solide en robuust uiterlijk geeft. De dieren komen uit de moerassen en bergachtige gebieden van Midden-Italië, dat maakt dat ze met schraal voedsel kunnen omgaan.
Door deze eigenschappen gedijen ze prima op de Loozerheide.

Ze vinden het prima als je ze bezoekt. Mits je je houdt aan de gedragsregels. Zo moet je een veilige afstand van vijfentwintig meter aanhouden tot het dier. Je mag ze niet voeren of aanraken en als je een hond bij hebt moet die aan de lijn.
De regels zijn te lezen op het informatiebord bij de toegangspoort van het gebied.

Niet alleen de Maremmana’s gedijen goed op de Loozerheide.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud