De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Sinterklaas in Dorplein


Foto’s: Jack Roosen

Door corona liggen alle rondleidingen in Dorplein stil. Om toch een beetje in de sfeer te blijven dit verhaal over Sinterklaas van vorig jaar.

Langs gouden beuken en zilveren berken liepen we naar Hotel Saint Joseph, de Cantine. Onderweg werden we ingehaald door Sinterklaas en vier pikzwarte pieten met vuurrode lippen maar zonder oorringen. Ze zaten wat verkleumd in een koetsje, maar hun gezichten begonnen te stralen toen ze ouders met kinderen langs de weg zagen staan. Ze stopten en de pieten stapten uit. Ze deelden met vriendelijke gezichten snoep uit en Sinterklaas zwaaide enthousiast. Bij de Cantine hoefden we het spoor van pepernoten en schuimpjes naar binnen maar te volgen. Zo kwamen we vanzelf in de theaterzaal uit. Een heerlijke sfeer van geroezemoes en warme dampen. Op het podium zat Sinterklaas niet op een troon, hij stond leunend op zijn staf tussen een groep kinderen. Vol overgave zong hij met hun een sinterklaasliedje.

Hoe anders was dat toen ik nog klein was. Geen tocht van Sinterklaas in weer en wind door het dorp. Geen zaal vol met kinderen en sinterklaasmuziek. Thuis geen intocht op de televisie want die hadden we nog niet. Niet elke avond de schoen zetten, onze Sinterklaas was arm. Geen bezoek aan huis met alle spanning die de kinderhartjes harder deed kloppen en nachtmerries veroorzaakte. Wel veel sinterklaasliedjes zingen bij de brandende kachel. En een keer een kommetje water en een paar winterwortelen uit eigen tuin voor het paard. Twee dagen later stond er dan steevast wortelstamp op het menu. Was je stout geweest dan werd je heel duidelijk gemaakt dat er een dikke kans in zat dat je in de zak van zwarte piet naar Spanje zou worden meegenomen. Opvoeding met de harde hand. De zwarte pieten hadden ook altijd een roe en kettingen bij zich. In de week voor 6 december werd er ’s avonds een keer hard op het raam  gebonsd. Moeder ging bij de voordeur kijken wie dat wel mocht zijn. En dan ging even later de kamerdeur een stukje open. Een  zwarte handschoen verscheen in de smalle deuropening. Terwijl de hartjes klopten van spanning werd er strooigoed de kamer in geslingerd. Met kleine benauwde stemmetjes werd er “Dankjewelsinterklaas” geroepen. Nog een laatste rammel met de ketting en weg was hij. En dan zongen we nog “Dag Sinterklaasje, da-ag, da-ag, zwarte Piet”. Op Sinterklaas-avond zetten we een diep bord met daarin ons verlanglijstje op de eettafel. ’s Nachts hoorde ik Sinterklaas over ons dak rijden. ’s Morgens lag de tafel vol met cadeaus en lekkernijen.

Sinterklaas en de Cantine, allebei monumenten van  de tijd dat alles goed was. De zinkfabriek bracht welvaart voor Budel. Bij de fabriek ontstond een geheel nieuw dorp, Dorplein. Voor de vrijgezelle arbeiders van de fabriek en voor de verzorging van de bewoners van het dorp bouwde architect Antoon Neeskens uit Weert Hôtel Saint Joseph, het gezellenhuis. Een imposant gebouw van 72 bij 82 meter. Met heel veel voorzieningen zoals een wasserij, bakkerij, café, ziekenzaal, kapel, enz. In 1898 was de Cantine klaar en kon in gebruik worden genomen. In de 121 jaar van zijn bestaan hebben heel wat nationaliteiten er gewoond. Tot ze in 1985 verkocht werd. Daarna hebben er verschillende keren asielzoekers in gewoond. Op dit moment vertoeven er Poolse uitzendkrachten. De theaterzaal was wijd en zijd bekend om zijn geweldige akoestiek. Johny Hoes heeft er jarenlang zijn platen opgenomen. De Cantine is een van de vele rijksmonumenten in Dorplein.

Normaal staan de cicerones ( gidsen ) van Dorplein tijdens hun rondleidingen uitgebreid stil bij dit imposante gebouw. En er is in Dorplein nog veel meer wat het bekijken waard is. Niet voor niks is het door de overheid tot beschermd dorpsgezicht verklaard. Door corona zijn alle rondleidingen stopgezet. We wachten op betere tijden om weer in Dorplein te kunnen gaan rondleiden.

Thierry van Ensebroeck

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud