De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein


Foto:© J. Roosen

Op zondag 25 februari 2018, de laatste zondag van deze maand, staan ze weer klaar bij gemeenschapshuis de Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein; De gidsen die je leiden door het 125 oude fabrieksdorp, voor een wandeling met unieke informatie over het (ontstaan van) het dorp.

Ze starten om 14.00 uur, de rondleiding duurt ongeveer 2 uur en gaat over goed begaanbare wegen. Vooraf inschrijven is niet nodig, je zorgt dat je er op tijd bent en weer of geen weer, de wandeling gaat altijd door.
De kosten zijn €2,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Ter plekke te betalen aan de gids of de coördinator.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wim Cremers, St.Servaasstraat 30, 6024 BV Budel-Dorplein. Telefoon 0495-492598 / 06 2296 1675. E-mail w.cremers@chello.nl.

 

Je kunt altijd los van deze laatste zondag van de maand met een groep rondgeleid worden. Er zijn allerlei arrangementen mogelijk. Van beginnen met koffie met vlaai, en vervolgens een rondleiding, tot een volledig verzorgde ochtend of middag compleet met lunch en na-borrelen of diner.
Voor meer informatie kun je bellen met Rob Ploum, telefoon 06 2221 5106 of met de Schakel, telefoon 0495-518603.

Lees verder voor een reactie van een deelnemer aan de wandeling door Budel-Dorplein.

“Vandaag was er een wandeling met gids in ons geweldig mooie Budel-Dorplein. De wandeling duurde 2.5 uur en leidde ons langs de bijzondere historie van dit dorp, wat is ontstaan door de zinkfabriek.

Ik waande me echt even 125 jaar terug in de tijd. Ik kwam zelfs ook op plekken waar ik nog nooit was geweest!

De dame die onze gids was kon prachtig mooi vertellen. Wist jij bijvoorbeeld dat Dorplein van origine helemaal geen straatnamen had maar alleen maar huisnummers?! De zinkfabriek was nummer 1 en daarna volgden de rest van de huizen. Daarom komt het dus dat in een straat waar maar 10 huizen staan er huisnummer 178 op een huis staat.

En wisten jullie dat Dorplein een uniek dorp was, helemaal zelfvoorzienend, met 2 boerderijen, een winkel, een kapel, een bioscoop en zelfs een eigen gevangenis? En dat iedereen die bij de Zink ging werken een woonruimte kreeg aangewezen, maar dat je aan de huizen kon zien wat voor rang je daar had? Ik vond de wandeling echt helemaal geweldig.”

Aldus een deel van het verslag van een enthousiaste deelnemer aan de rondleiding van eind januari op de faceboek pagina van Beter Budel.

Dit spreekt helemaal voor zich. En hoewel de Hoort nog gesloten is en de storm op die donderdagmorgen 18 januari vreselijk heeft huisgehouden in de bossen gaan de gidsen weer op pad om met jullie de schoonheid van Dorplein te beleven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud