De website voor Budel-Dorplein voor nieuws, wetenswaardigheden en achtergrondinformatie van Dorplein, voor Dorplein, door Dorplein

Educatieve Grondwaterpeilmeter

Educatieve Grondwaterpeilmeter

Een project van Buurtbeheer Dorplein Uniek.

De grondwatermeter is onderdeel van de wandelroute Le Projet de Dorplein.

Beschrijving

De grondwatermeter bestaat uit een buis (peilbuis) die voor een deel onder de grond, in het grondwater staat. Via gaten onder in de buis stroomt het grondwater de buis in. Op dit water drijft een lange koker die boven de grond te zien is en de stand van het grondwater aangeeft. De grondwaterstand is niet altijd hetzelfde daarom is een maatverdeling aangebracht zodat zichtbaar is hoe hoog het grondwater staat.

Werking

Onder de grond zit een peilbuis die tot in het grondwater reikt. In de omtrek van de buis zitten gaatjes, waardoor grondwater in de peilbuis stroomt. Hierdoor staat het water in de buis altijd net zo hoog als het grondwater.

Op het grondwater in de buis drijft een lange koker, de vlotter. Dit is een soort dobber.

Boven de grond gaat de peilbuis over in een doorzichtige buis waarnaast een schaalverdeling (wijzerplaat) is aangebracht. De wijzer, die het niveau aangeeft, is via de vlotterstang verbonden met de vlotter. De wijzer geeft de stand van het huidige grondwaterpeil op de schaalverdeling (wijzerplaat) aan.

 

Wandelroute

Budel-Dorplein bevat diverse rijks- en gemeentemonumenten en heeft een prachtig veelzijdige natuur. Op Open Monumentendag 2007 heeft buurtbeheer Dorplein Uniek een wandelroute gepresenteerd die deze gebieden laat zien.
De wandelroute, opgedeeld in een cultuur en natuur gedeelte, bestaat uit twee afstanden, eigenlijk drie. Ten eerste de zgn. boswandeling van ruim 3 km. Dan de cultuurroute van ongeveer 7 km. Ten slotte zijn de twee routes te combineren tot een route van ongeveer 10 km.

De route start bij Gemeenschapscentrum De Schakel (i.v.m. o.a. parkeerplaatsen en busverbinding) en is in twee richtingen te lopen. De cijfers op de routepaaltjes verwijzen naar informatieve tekst op het wandelkaartje.
De grondwatermeter is onderdeel van deze wandelroute.

Meer informatie over de wandelroute is te vinden op deze website.

Doel grondwaterpeilmeter

Het doel van dit educatief object is wandelaars, fietsers, basisschoolleerlingen en andere geïnteresseerden bewust maken van het feit dat grondwater zeer belangrijk is voor onze leefomgeving.

Een tweede doel is om een mooi modern object, gemaakt uit speciaal staal (CorTenstaal) – dat ook vaak voor kunstwerken wordt gebruikt – neer te zetten in Budel-Dorplein.

Bouwjaar

De grondwaterpeilmeter is gemaakt in 2011/2012.
Op 26 mei 2012 is het Educatief (Dor)plein, waar de Educatieve Grondwaterpeilmeter onderdeel van is, geopend door wethouder Patrick Beerten van de gemeente Cranendonck.

Wil je een reactie geven?

Stuur dan een mail naar prdorpleinuniek@gmail.com

 

Aan de grondwaterpeilmeter werkten mee: Wim Cremers, Mathijs Roosen, Frans Soers, Jack Roosen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tag Cloud