“Bonjour mes enfants.  Au nom du père le fils et le saint esprit amen. Notre Père qui es aux Cieux……

Jefke zit tussen Leentje en Bertje ingeklemd. Er zitten te veel kleutertjes op zijn bankje. Ze zijn net binnengehaald in de bewaarschool in Hotel St. Joseph (later de Cantine). Een vreemde dame in een lange zwarte jurk en een witte kap om het gezicht en witte slabbers op de schouders heeft “Entrées mes enfants” tegen ze gezegd. Maar daar kan Jefke niks van verstaan. En de meeste andere kinderen ook niet. Iedereen gaat naar binnen dus gaat hij maar mee. Hij zwaait nog vlug even naar zijn moeder. Met angst en weemoed in de ogen zwaait ze terug. Als Jefke door de groene deur is verdwenen draait ze zich langzaam om en loopt terug naar huis. Jefke volgt Leentje en gaat de klas binnen. Daarna komt Bertje heel verlegen. Enkele kinderen huilen omdat alles zo vreemd is. Gisteren speelden ze nog in de vertrouwde omgeving van de eigen tuin. Ze waren net komen wonen in een nieuw huis in Dorplein.

De bewaarschool was niet verplicht, maar de meeste moeders vonden het wel handig en verstandig om hun kinderen er naartoe te doen. Met de armen over elkaar luisteren ze naar het vreemde gebrabbel van de dame in het zwart. Vader heeft er wel iets over gezegd. Op de fabriek gebeurt hetzelfde. De leiding is Waals en dus wordt er Frans gesproken. De eerste schooldag is er een om nooit te vergeten. Om 4 uur haalt zijn moeder hem op. De anders zo levendige Jefke loopt stil aan de hand van zijn moeder naar huis. Ze vraagt hem van alles maar hij geeft geen antwoord. Thuis bij de beker warme melk ontdooit hij langzaam. En dan komen de verhalen. De volgende morgen kost het veel moeite om Jefke weer naar de bewaarschool te brengen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen met hem. Op z’n zevende is hij naar de lagere school van meester Schulpen gegaan. Op de bovenverdieping van de cantine. Later is hij een heel goede werker in de fabriek geworden.

De stichters van Dorplein, Lucien en Emile Dor, vonden onderwijs heel belangrijk. Daarom werd en een bewaarschool en lagere school ingericht. Hotel St.Joseph, de Cantine, kon dit makkelijk herbergen. Pas in 1963 is de St. Andreas school gebouwd.

Lees het boeiende verhaal van Giel Stollman over het onderwijs in Dorplein in de Aa-kroniek.

En kom zondag 27 februari 2022 naar Gemeenschapshuis de Schakel in Dorplein. Om 14.00 uur staan de cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden. En ook uitvoerig stil te staan bij de Cantine. De start is om 2 uur, het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee uur en gaat over goed begaanbare wegen.

Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers, Telefoon 0495 492598 (vanuit België 0031 495 492598) of mobiel 06 2296 1675 (vanuit België 0031 6 2296 1675), mail: w.cremers@chello.nl

Thierry d’ Ensebroeck

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.