Veegsporen reebok

Als je door de bossen in Budel-Dorplein wandelt zul je geregeld (jonge) bomen zien waarvan de bast af is.

Konijnen of baldadige jeugd zal dat wel gedaan hebben dacht ik vroeger.

Totdat Frans Soers mij wat foto’s stuurde van veegsporen van de reebok.

 

Als je goed oplet tijdens een wandeling door Dorpleinse bossen, dan zie je soms dat van jonge bomen de bast beschadigd is. Dit hoeft niet vraatschade van een konijn, haas of baldadigheid van onze jeugd te zijn. Het kan een veegspoor zijn van een Reebok.

Vegen en krabben
De reebok markeert, veegt en krabt, in de loop van het voortplantseizoen in zijn territorium aan bodem en planten zoals struiken en bomen. Dit begint al zou gauw het voorjaar aanbreekt. Dan vallen de sprongen (een groep reeën) die in de winter gevormd zijn uiteen en gaan de bokken hun territorium afbakenen.
De veegplekken ontstaan doordat reebokken veelvuldig met hun gewei langs de objecten (in dit geval jonge bomen) wrijven of deze tussen de geweistangen nemen en er vervolgens mee ‘slaan’.  De krabplaatsen ontstaan door krabben met de voorlopers. Zowel het vegen als het krabben zijn een vorm van markeren van het territorium (“vlag planten”).

Meer info op over-reeen.nl

 

Veegsporen in Dorplein

Foto’s: Frans Soers

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.