Onlangs keerde een oude bekende terug in Dorplein. Ondanks het ontbreken van de rails kwam de stoomlocomotief “Dorplein” bijna tot aan de St Andreasschool en stopte daar. Waarschijnlijk was deze locomotief uitgenodigd voor een reünie ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Dorplein en de zinkfabriek en kwam alvast een kijkje nemen. Helaas ontbraken de rails en kon de loc niet verder op het tracé, waar hij in een ver verleden tijdens zijn gloriejaren op tufte. De heropening van de multimodale haven heeft hij dan ook moeten missen. Jammer toch.

Buurtplatform Dorplein Uniek wil ter gelegenheid van het 125-jaar bestaan van Dorplein terug naar het begin in 1892. In dat jaar was de start van de bouw van de zinkfabriek en het bijbehorende dorp. De eerste werkzaamheden waren het bouwrijp maken van de gronden en het bereikbaar maken van de locatie. De aanleg van een smalspoorlijn vanaf station Budel (in Budel-Schoot) aan de IJzeren Rijn naar de toekomstige fabriek was een van de eerste acties. De aanleg van het Routje was dus feitelijk de navelstreng voor fabriek en dorp.

Buurtplatform wil ergens op dit tracé een stukje smalspoor weer terugbrengen in het straatbeeld als blijvende herinnering aan het ontstaan van Dorplein. Op dit stukje smalspoor wordt dan een Cortenstalen silhouet op ware grootte van de locomotief “Dorplein” geplaatst.
Zo blijft er dan weer een stukje historie van Dorplein bewaard en wordt het verhaal doorgegeven.

Voor dit nieuwe project hebben we inmiddels de verkenningsfase doorlopen en zijn een eind gevorderd met het onderzoek naar de haalbaarheid. We hebben voldoende vertrouwen om ook de volgende stap te zetten en over te gaan naar voorbereiding van daadwerkelijke uitvoering. Een houten proefmodel geeft het beeld van wat het moet worden. Dit staat dus bij de Andreasschool, links naast de insectenmuur.  We zijn een zoektocht gestart naar originele materialen en toetsen de geraamde kosten. We zoeken daarvoor dekking via sponsoren. De eerste reacties daarop zijn erg positief.

Voor de uitvoering vragen wij ook de medewerking van de inwoners van Dorplein:

 • Heeft u misschien foto’s van dit smalspoor en/of locomotief.
 • Zijn er mogelijk technische details bekend over dit smalspoor en het rollend materieel daarop.
 • Misschien heeft iemand nog materiaal (rail) van dit smalspoor en wil dat afstaan voor het project.
 • Verhalen en leuke anekdotes zijn welkom.
 • Uw suggestie voor een goede locatie horen we graag, met inachtneming van het volgende.
  • Perceel eigendom
  • Boven- ondergrondse infrastructuur
  • Verkeersveiligheid
  • Waarom is dit, volgens u, een mooie plek
 • Uiteraard zijn sponsoren eveneens meer dan welkom. Elke bijdrage telt.
 • Wilt u meewerken aan dit project : neem contact op met de projectleider of een van de andere leden van het Buurtplatform.

Projectleider: Tjeu Cox
Email: tjeu.cox@gmail.com
Telefoon: 0495-493684

Vrijwilligers van Dorpleinuniek aan het werk aan het prototype van de loc.

Foto’s: Frans Soers

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.