Dat Budel-Dorplein veel planten en diersoorten heeft is bekend. Maar als het aan Wil Beeren ligt komt daar op korte termijn een nieuwe bewoner bij.

Hij heeft een uilenbroedkast geplaatst in het bos van de Ecozone. Het is voor de Bosuil Strix aluco.
De bosuil broedt overwegend in boomholtes en begint al vroeg in het jaar (februari of maart) met nestelen. Het bekendst is de bosuil misschien nog wel van de spookachtige roep van de mannetjes – graag gebruikt in griezelfilms – die dan wordt beantwoord door het vrouwtje. De bosuil is ongeveer zo groot als een kraai en heeft een grote ronde kop en grote brede vleugels. Er zijn drie kleurvarianten; grijs, donkerbruin en roestrood. Bij al deze kleurvormen komen lengtestrepen op het verenpak voor. De schouders en vleugels zijn getekend met witte druppels. De ogen zijn zwart. Overdag rusten ze veelal dicht tegen een boomstam aangedrukt. Gedrongen lichaam en relatief grote kop. En om zich thuis te voelen in Dorplein krijgt hij gratis behuizing.

 

 

Foto’s Frans Soers

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.