Beste inwoners van Cranendonck,

Traditiegetrouw kijken we aan het einde van het jaar terug naar de belangrijkste gebeurtenissen en blikken we vooruit naar het nieuwe jaar. In de laatste week van het jaar nemen veel mensen even gas terug en creëren tijd voor reflectie.

 

2016 was een bewogen jaar. In de wereld hadden we te maken met problemen als de oorlog in Syrië en de stroom vluchtelingen die op gang kwam. Deze nood vertaalde zich ook voor Cranendonck in een toenemende vraag om vluchtelingen op te vangen. Een vraag waar we aan tegemoet gekomen zijn. We hebben in beide azc’s in Cranendonck veel mensen een geborgen plek kunnen bieden en het azc in Budel kreeg  een ‘aanmeldstraat’. Later in het jaar nam door de zogenaamde ‘Turkije-deal’ de vluchtelingenstroom weer af. Zodanig zelfs dat het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA)  het azc in Budel-Dorplein heeft gesloten. Voor het azc in Budel loopt momenteel nog de verlenging van de bestuursovereenkomst. Terugkijkend kunnen we stellen dat – met uitzondering van incidenten op het terrein zelf- de opvang tot op heden goed is verlopen.

Andere hoogtepunten of markante onderwerpen die in 2016 hebben gespeeld zijn onder meer: het burgerinitiatief St. Josephschool, de huldiging van de Olympische volleybalster Yvon Beliën, de sociale makelaars die mensen met elkaar verbinden in de zes kernen, de lancering van de grensoverschrijdende buurtwhatsapp samen met Weert, Hamont-Achel, Bocholt en Kinrooi.  Grensoverschrijdend is ook de intentie om vanuit Kempen-Broek en Groote Heide gezamenlijk een UNESCO-aanvraag (mens en biosphere)  te gaan indienen. Deze wordt op dit moment voorbereid. Belangrijke projecten in de gebiedsontwikkeling zijn Duurzaam Industriepark Cranendonck,  de havenontwikkeling, de brugverbinding en recreatieve routenetwerk.

In het afgelopen jaar zijn we eveneens  druk geweest met de voorbereiding op de start van de samenwerking A2-gemeenten Cranendonck, Valkenswaard en Heeze-Leende. Met ingang van 1 januari gaan deze gemeenten  de ambtelijke functies op het gebied van de bedrijfsvoering samen uitvoeren in een nieuw samenwerkingsverband.

Op het politieke vlak hadden we afgelopen jaar in Cranendonck te maken met het aftreden van wethouders Meuwissen en Adams. Helaas is de heer Adams  heel kort wethouder geweest. Ik heb inmiddels met alle fractievoorzitters aan tafel gezeten om een mogelijke herhaling te voorkomen.

Vooruitkijkend ben ik van mening dat het jaar 2017 zonder meer een spannend en dynamisch jaar gaat worden. Cranendonck  heeft ambities. Het bestemmingsplan Duurzaam Industriepark Cranendonck ligt momenteel ter inzage tot en met 2 februari. Dit duurzame industriepark staat niet los van nieuwe en innovatieve ontwikkelingen op gebied van energie- en metaaltechnologie in een samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid.  Verder hebben we natuurlijk de verbouwing van het gemeenschapshuis De Borgh en het omleiden van vrachtverkeer van  en naar het bedrijventerrein in Sterksel. Een mooie opsteker voor de trouwlustigen in de gemeente is het voornemen om het interieur van de trouwlocatie in kasteel Cranendonck een opknapbeurt te geven.

Tenslotte wens ik alle inwoners van Cranendonck een gezond en fijn nieuw jaar toe. Belangrijk is dat we oog hebben voor elkaar en er voor elkaar zijn als dat nodig is.  Een luisterend oor, een vriendelijk woord, een helpende buur… Met een klein gebaar beteken je al snel veel voor een ander. Vooral voor de mensen die hulpbehoevend en alleen zijn.

Graag nodig ik alle inwoners van Cranendonck van harte uit op de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 11 januari  2017 van 19.00 tot 21.00 uur in de Smeltkroes te Maarheeze. Ik schud u ​dan graag persoonlijk de hand!

Met vriendelijke groet,

Marga Vermue,
burgemeester gemeente Cranendonck

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.