Nyrstar

Op het terrein van Nyrstar is onlangs begonnen met een grootschalig project om energie uit planten te halen. Het bedrijf Plant-e, dat de proef uitvoert, heeft al ervaring met laboratorium proeven en een kleinschalig “veldproject”.
Nu wordt het dus voor het eerst op grote schaal (“living lab”) getest.

Groene stekker

Plant-e ontwikkelt producten die met levende planten elektriciteit genereren. De techniek erachter haakt in op het proces van fotosynthese waarmee planten CO2 omzetten in organisch materiaal. Planten gebruiken niet al dit materiaal om te groeien. Het deel dat ze via de wortels afgeven aan de bodem, wordt door bacteriën afgebroken.
Plant-e ‘oogst’ de elektronen die in dit afbraakproces vrijkomen met behulp van koolstofelektroden (elektronen geleidende grafiet) en genereert zo elektriciteit die direct kan worden gebruikt. In de Plant-e modules staan planten met hun wortels in waterverzadigde koolstofkorrels.

Het project kost €452.000,-. De provincie neemt hiervan zo’n 60% (± €274.000,-) voor zijn rekening, o.a. omdat men kansen ziet om uit de opbrengst van elektriciteit uit planten “nieuwe natuur” te kunnen betalen.

Nyrstar is geïnteresseerd omdat het veel energie nodig heeft voor de productie van zink. Nyrstar alleen gebruikt ongeveer net zoveel energie als de stad Eindhoven.

Er wordt een jaar lang metingen verricht t.b.v. kennisvergaring en optimalisering van het slangensysteem.

We wachten de resultaten van het proefveld af.

stroom uit planten bron: Plant-e

 

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.