Teun en Rinie 1966 verkleind

Zaterdag 28 mei 2016 is het 50 jaar (of 600 maanden) geleden dat Teun van Deurzen (1942) en Rinie Ariaens (1946) trouwden. Of zoals de aankondigingskaart aangeeft: “Door weer en wind is ons huwelijksbootje al 50 jaar blijven varen”.
Van varen is overigens weinig sprake. Want de bruidegom heeft nooit gevaren op een boot. Hij was beter bedreven in het besturen van een vrachtwagen van de zinkfabriek in Budel-Dorplein, waar hij werkte. Daarvoor moest hij soms “diep België in” om bijvoorbeeld een pomp moest ophalen voor de fabriek. Ook moest hij wel eens aardappelen halen in Zeeland voor een van de bazen van “de zink”, of kolen. Dat was allemaal in zijn tweede periode op de fabriek. Daarvoor had hij ook al eens op de fabriek gewerkt. Hij heeft nog gewerkt met de oude, op stoom aangedreven, havenkraan. Daarvoor moest je ‘s morgens om 5 uur je bed uit om de stoomketel op te stoken. Maar ook heeft Teun gewerkt op de heftruck, de loader en met de hijskraan, veelal om onderdelen in samenwerking met de technische dienst op hoogte in en uit te bouwen in de fabriek.

Teun begon zijn carrière bij de Mijnschool in Limburg. Toen is hij dus naar de zinkfabriek gaan werken. In 1978 heeft hij een jaar bij Mikkers gewerkt, waarna hij na dat jaar weer terugkeerde naar de zinkfabriek tot aan zijn pensioen.

Teun is de jongste uit een gezin van 4 kinderen dat bestond uit drie jongens en een meisje. Allemaal hebben ze op de zinkfabriek gewerkt. “Ja, ook mijn zus”, vertelt Teun, “die poetste daar”. Een trieste gebeurtenis was toen zijn broer aan de fabriek werd doodgereden door een personen auto.

In zijn vrije tijd was Teun lid van het tamboerkorps in Budel-Dorplein, meer dan veertig jaar. Hij bespeelde de dikke trom, “d’n overslag”. Met succes. Ze wonnen in Kerkrade een gouden plak. Toen het korps op den duur nog maar 9 leden telde is het opgeheven.

In 1988 was Teun samen met zijn vrouw Rinie Prins Carnaval van de Heiknuuters. Op zondagmiddag kwamen ze geregeld bij van Kessel om een pilske te drinken en een frietje te eten. Daar spraken ze Ad Smits en Frans van Leeuwen (van de VIVO), die geregeld vroegen wanneer Teun eens prins zou worden. Na lang aandringen was het niet Teun maar Rinie die toezegde.

Rinie komt uit een gezin van acht kinderen. Vader, Sjefke Ariaens en moeder Marieke Verkoelen hadden vier jongens en 4 meisjes. Eén kindje hebben ze op zeer jonge leeftijd (2,5 jaar) moeten afgeven aan de gevolgen van kinkhoest. Ook hebben ze al een broer verloren.
Rinie is in Weert geboren. Vader werkte op de zinkfabriek en ging jarenlang iedere dag te voet van Weert naar Budel-Dorplein. Daarom verhuisde het gezin, toen Rinie 2,5 jaar was, naar Budel-Dorplein.  Ze gingen wonen in een huisje van het voormalig interneringskamp in Dorplein. Ze heeft de school niet afgemaakt omdat ze moest gaan werken om het gezin te helpen onderhouden. Ze werkte bij het confectiefabriek in de van Houtstraat in Budel, Smeets drukkerij in Weert en de Bera-tricotagefabriek in Weert. Na enkele jaren stopte ze met werken om mee te helpen in het huishouden. Toentertijd werkten de mannen buitenshuis en de vrouwen stonden “achter de kookpot”, aldus Rinie.

Rinie is graag onder de mensen. Ze zingt, alweer 5 jaar, bij het kerkkoor van Dorplein. Ze is gastvrouw in de Dorpleinse huiskamer, vrijwilliger bij de harmonie en ze is lid van de WMO commissie van Buurtplatform Dorplein Uniek.

Teun en Rinie zijn getrouwd op zaterdag 28 mei 1966 in het gemeentehuis in Budel door ambtenaar Toontje Ras. De kerkelijke inzegening vond plaats in de kerk in Dorplein door pastoor Tijssen. Ze gingen wonen aan de Hoofdstraat in Budel-Dorplein. Later verhuisden ze naar de Stationsweg 98, waar ze nog steeds en met veel plezier met zijn tweetjes wonen.

Zaterdag hebben ze voor genodigden een feestje in petto.

Teun & Rinie 50 jaar getrouwd JR01

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.