Kantine J Roosen

De A2-gemeenten, Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard, hebben vandaag een gezamenlijk plan van aanpak vluchtelingenopvang gestuurd naar de Brabantse commissaris van de koning, Wim van de Donk. In dit plan geven zij aan hoe zij om willen gaan met de extra taakstelling voor de opvang van asielzoekers en statushouders. Vanwege de verhoogde instroom van vluchtelingen wordt van alle Brabantse gemeenten een extra inzet verwacht om de noodzakelijke opvangplekken en huisvesting voor statushouders in 2016 te realiseren. De commissaris van de koning heeft een dringende oproep gedaan om in de Provincie Noord-Brabant deze extra opgaven in gezamenlijkheid op te pakken.

De opvang van asielzoekers is een verantwoordelijkheid van het Rijk, de huisvesting van statushouders is een taak van gemeenten. In de opvanglocaties verblijven nog teveel statushouders die al in gemeenten gehuisvest zouden moeten worden. Hierdoor wordt de opvang van nieuwe asielzoekers bemoeilijkt. Extra inzet en capaciteit is daarom nodig.

Opvang vluchtelingen

De A2-gemeenten voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid en nemen deze ook met beide handen aan. Marga Vermue, voorzitter van de subregio A2-gemeenten over de gezamenlijke opvang van asielzoekers: “De A2 gemeenten zijn blij dat in de gemeente Cranendonck een mooie locatie ligt om asielzoekers op te vangen. Valkenswaard en Heeze-Leende waarderen de huidige opvang in de Nassau-Dietz kazerne, welke afhankelijk van de besluitvorming aankomende dinsdag voortgang vindt. Toch voelen ook zij de verplichting, en zij wíllen dit ook, om een bijdrage te leveren aan de opvang van asielzoekers.”

Huisvesting statushouders

Om de taakstelling te kunnen realiseren binnen de gestelde kaders bundelen de A2-gemeenten hun krachten in de subregio. Marga Vermue hierover: “Doordat Cranendonck grote inzet pleegt in de opvang van vluchtelingen, zijn de gemeenten Heeze-Leende en Valkenswaard bereid te onderzoeken om – daar waar mogelijk – iets extra’s te doen voor de opvang van statushouders.

De A2-gemeenten onderschrijven ook de noodzaak om na het huisvesten van een statushouder in de gemeente, zo snel mogelijk aandacht te geven aan onderwerpen als integratie, opleiding, onderwijs en toegang tot de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn openbare orde en veiligheid voor alle inwoners van onze gemeenten van belang.

Waarom dit plan van aanpak?

Onlangs hebben alle Brabantse burgemeesters een brief van de commissaris ontvangen waarin de gemeenten naar rato van de bevolking een taakstelling krijgen voor de opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders. Daarbij is rekening gehouden met gemeenten die nu al een grote inspanning verrichten bij de opvang van vluchtelingen. Er werd gevraagd om in (sub)regionaal verband een plan van aanpak op te stellen voor het realiseren van deze extra plekken. Elk gemeentebestuur blijft aanspreekbaar voor de eigen taakstelling, maar kan die onderbrengen in afspraken op het niveau van de (sub)regio. Door deze integrale Brabantse aanpak kunnen de gemeenten in hun (sub)regio komen tot een integrale aanpak van de (nood)opvang van vluchtelingen en de huisvesting van statushouders. Integratie, onderwijs, arbeid en draagvlak zijn belangrijke aandachtspunten in het op te stellen plan van aanpak.

Bron: Persbericht gemeente Cranendonck

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.