Lamp Frans Soers 1

Budel-Dorplein, zondag 14-2-2016
Aan de Stationsweg 177 staat een fraai huis, bewoond door Frans Soers (*1950 Budel). De oprit van zijn woning is voorzien van een bijzondere verlichting. In eerste instantie ziet het er uit als een wirwar van pijpen, met enkele lampen. Bij nader inzien zit er wel wat méér achter dan alleen maar wat in elkaar gedraaid ijzer. Frans Soers vertelt graag hoe het precies zit.

Bron: HAC Weekblad
Tekst en foto’s: Evert Meijs

Lamp Frans Soers 2
“Om bij het begin te beginnen; vanwege het vijftigjarig bestaan van de Technische Universiteit Eindhoven (2006) moest elke vakgroep van de universiteit iets uitbeelden. De Groep Polymeertechnologie van de Faculteit Werktuigbouwkunde maakte voor die gelegenheid een zeer groot model van het molecuul callogeen type III”. Een molecuul bestaat vaak uit een gedraaide constructie, waartussen verbindingen lopen. Callogeen type III bestaat uit drie om elkaar gewonden draden, ‘polypeptideketens’ genaamd. Sjef Garenfeld van de universiteit ontwierp het kunstwerk. Frans was destijds werkzaam bij de TUE, en een poos ná het jubileum vroeg hij of hij dit model mocht hebben om als lantaarn in zijn tuin te plaatsen. De TU-Eindhoven ging niet akkoord. “Maar”, aldus Soers, “na enkele maanden ging de telefoon. Of ik molecuul callogeen nog steeds wilde. Want een jongeman was er in geklommen, en durfde van schrik niet meer omlaag te komen. De brandweer kwam er aan te pas om de knaap te bevrijden uit zijn benarde positie. Levensgevaarlijk natuurlijk, want het kunstwerk is niet bedoeld als klimobject, en is daarvoor ook niet goedgekeurd. Men wilde dus van het kunstwerk áf”. Het is inmiddels zo’n acht jaar geleden, dat het sierwerk naar Budel-Dorplein kwam. Soers bevestigde er enkele lampen aan, en zie daar, het werd een markante oprit die iedereen in de buurt kent.
DNA-streng
Vanuit de keuken van de woning heb je een mooi zicht op de achtertuin, waar nóg een soortgelijk kunstwerk staat. Hoe zit dat? “Ja, het ging niet alleen om het model collageen type III , zoals aan de voorkant van mijn huis, het waren in totaal drie objecten. Het tweede kunstwerk zie je daar staan. Het moet nog wel verstevigd worden, want het staat nu los in de tuin“. Het derde stuk heeft hij nog ergens opgeborgen . “Ik heb nog te weinig tijd of prioriteit gehad om de laatste ook nog op te stellen. Maar dat gaat nog gebeuren. Mooi hè?” De Budelnaar vertelt dat het model in de achtertuin een gewone DNA-streng voorstelt. Ook daarin zijn lampen aangebracht. “Oorspronkelijk hingen tussen de armen van de kunstwerken mededelingenborden, die werden aangelicht door LED-verlichting. Maar die lichtbron was toen nog zó duur, dat ik besloot om er gewone lampen in te hangen.”
Rimpels
In de voortuin van Stationsweg 177 staat net achter de heg een bord met nadere uitleg. Daarop valt te lezen dat collageen type III een lijmvormend eiwit is dat een zeer belangrijk onderdeel is van het bindweefsel in het lichaam van mens en dier. ‘Bindweefsel bestaat voor 70% uit collageen en is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid….. Na het 25 ste levensjaar neemt de productie van callogeen gestaag af. Hierdoor veroudert de huid, er ontstaan rimpels en de huid wordt slapper.’ Frans Soers lacht, als hij vertelt dat vooral dames hun huid vaak insmeren met allerlei middeltjes. “Maar dat helpt allemaal niks hoor, het verouderingsproces van de huid zit gewoon in de genen. Daar doe je niks tegen”.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.