Wat vraag ik aan de Sint?

Nu de tijd is aangebroken wat zal ik …….. geven als zinvol cadeau van de Goede Sint. Of wat vraag ik aan de Sint?
Dit kost meestal meer hoofdbrekens dan het cadeau zelf. Voor diegene die met deze vraag worstelen heeft Frans Soers een tip.
Twee boeken die de moeite waard zijn voor mensen die in Budel-Dorplein wonen of gewoond hebben. Maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in de natuur rondom Dorplein.
Het Kempen~Broek op de grens van mens, natuur en landschap.
De TaurOs.

Het Kempenbroek Het Oerrund een levende legende

En als de Sint je verlanglijstje al heeft meegenomen, kun je ook de Kerstman eens lief aankijken!

Het Kempen~Broek op de grens van mens, natuur en landschap.
Op het punt waar de provincies Limburg en Noord-Brabant samenkomen ligt het Kempen~Broek. Het natuurgebied Kempen~Broek strekt zich uit van Maaseik tot Maarheeze en van Bocholt tot Nederweert. Het is een eigenzinnig landschap dat zich niet aan grenzen stoort. Door de eeuwenlange interactie tussen mens en natuur ontstond een mozaïek van landschappen. Wat ooit een ideale schuilplaats voor bokkenrijders en smokkelaars was, is nu een heerlijke plek om ruimte te ontdekken en stilte te horen.
Het boek beschrijft ook de natuur rondom Dorplein, o.a. het ontstaan van de het Ringselven vanuit de IJstijd via het steken van turf tot nu, en nog veel meer van de schoonheid en bijzonderheden waar we wonen.
Een stukje tekst uit de recensie van Henk van Weert:
Het Kempen~Broek, waar bestaat het uit, hoe zien de afzonderlijke delen eruit, wat is de geschiedenis ervan, hoe zien de flora en fauna eruit en – vooral – hoe ontwikkelt de natuur zich daar?
Net als het Kempen~Broek zelf is het boek een mozaïek geworden. Elk deelgebied wordt apart en uitputtend beschreven. Zo gedetailleerd dat het boek nog wel een hele tijd bruikbaar zal zijn als naslagwerk.
Het is zeker geen somber boek over de natuur.
Opvallend vaak meldt Erwin Christis dat er progressie zit in het herstel van de natuur, die vroeger eerst ontkend en later geknecht werd door de mensen die er omheen woonden. Vlinders doen het goed, insecten komen terug, waterkwaliteit wordt beter, bijzondere planten en bomen zijn niet meer schaars.

Titel: Het Kempen-Broek. Op de grens van mens, natuur en landschap
Auteur: Erwin Christis
Uitgever: ARK Natuurontwikkeling en Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw
ISBN/EAN: 978-90-73187-84-9
Blz; 328
Prijs € 37,50

 

De TaurOs.
Wie langs het kanaal naar Weert rijdt zal ze zeker eens gezien hebben de vreemde koeien met grote horens, wat voor soort is het, waarom lopen die daar, wat voor nut hebben ze?
Het zijn runderen die in het fokprogramma zitten om het uitgestorven oerrund zo veel mogelijk terug te fokken.
In het boek worden alle vragen die bij je op kunnen komen, op een onderhoudende manier, beantwoord.
MeijsNatuurBoeken Specialist in wilde flora en fauna, schrijft hierover:
De TaurOs
Terug op het Europese toneel het oerrund. Uitgestorven. Iedereen heeft er weleens van gehoord, maar slechts weinigen weten er echt iets van. Toch was dit het belangrijkste dier in de geschiedenis van de mensheid. Zonder het oerrund zou niets in onze samenleving hetzelfde zijn geweest. Je zou echter ook kunnen stellen dat het oerrund nog steeds bestaat. Ja, in zijn wilde vorm is hij in 1627 uitgestorven, maar z’n genen zijn nog altijd springlevend. Kunnen we hem op een of andere manier terugbrengen? Het oerrund was ook een van de belangrijkste dieren in de Europese natuur, een ‘sleutelsoort’, zoals ecologen het noemen. Op dit moment is een initiatief, het Tauros Programma genaamd, in volle gang met de bedoeling om een dier terug te fokken dat zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke oerrund komt. Dit met behulp van de oudste runderrassen die nog steeds rondlopen. En het dan te laten verwilderen. De auteurs hebben allemaal jarenlange ervaring in het werken met het Europese natuurlijke erfgoed. In dit boek vertellen ze ons het volledige verhaal over het legendarische oerrund, rijkelijk geïllustreerd met opvallende foto’s van Europa’s beste natuurfotografen. En met aansprekende tekeningen van Europa’s meest begaafde illustratoren. Het boek is een samenwerkingsproduct van Stichting Taurus, Stichting Ark en Rewilding Europe.
De uitgave is ook beschikbaar in het Engels.

Titel Het Oerrund, Een levende legende
Auteurs Ronald, Goderie; Wouter Helmer; Henri Kerkdijk-Otten; Staffan Widstrand

Prijs € 29,95
Taal Nederlands;Engels;
Jaar van uitgifte 2014
ISBN 978-90-8740-160-3
160 pagina′s
Frans Soers

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.