Henk van Straten anno 2015 Bron Heemkundekring De Baronie van Cranendonck okt 2015
Henk van Straten.

Op 8 november 2015 organiseert de heemkundekring “de Baronie van Cranendonck” een lezing in de Schakel.

De lezing wordt gegeven door Henk van Straten over zijn belevenissen in de Tweede Wereldoorlog.
Het bijzondere hiervan is dat hij toen als douanier in Dorplein was gestationeerd. Daardoor kende hij Kees Kappers en Jan van Zandvliet die, zoals bekend, een rol speelden in het verzet en later op gruwelijke wijze zijn omgebracht.

Henk van Straten is een goede en ervaren spreker die veel op scholen in Nederland maar ook in Duitsland spreekt. Hij is zelfs bij onze Koning en premier Rutte geweest om over zijn bevindingen te vertellen.

Deze lezing is erg interessant voor Dorplein , zeker omdat het aantal mensen dat de oorlog heeft meegemaakt kleiner wordt. Maar zeker ook omdat Henk van Straten de oorlog in Dorplein heeft meegemaakt.

Sergeant van Straten 1938 bron Heemkundekring De Baronie van Cranendonck okt 2015

Henk van straten als sergeant.

Foto’s: Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck”

Henk van Straten werd in 1918 in Apeldoorn geboren in een groot timmermansgezin. Na de MULO wilde hij onderwijzer worden maar de grote werkloosheid in de crisistijd maakte die plannen onuitvoerbaar. Om niet ten laste van zijn familie te willen zijn besloot hij in 1937 in militaire dienst te gaan. Daarmee begon een periode van acht jaar waarin ontzettend veel gebeurde.
Als militair maakte hij de verlenging van de diensttijd, de mobilisatie en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog mee. In mei 1940 was Henk commandant bij de grensbewaking in Oost-Nederland. Daar heeft hij, zoals hij dat uitdrukt, de ‘vuurdoop’ ontvangen bij het tegenhouden van de bezetter. Tijdens de bezetting moest Henk zien te overleven met een schoon geweten, en telkens keuzes maken. Na die eerste verwarrende oorlogsdagen, die hem via Amsterdam terug in Apeldoorn brachten, kwam hij uiteindelijk bij de Douane terecht. Hierdoor werd hij in Zeeland en, medio 1942, in Budel-Dorplein gestationeerd, waar hij in De Cantine woonde en Kees Kappers, Niek Schallenberg en Jan Zandvliet leerde kennen. Twee van hen zouden later door de bezetter worden omgebracht. Niek Schallenberg dook onder en ook Henk van Straten wilde zich uit de voeten maken en naar Engeland gaan. Het noodlot bracht hem echter naar Duitsland, waar hij in Berlijn en later Sigmaringen te werk werd gesteld. Na de bevrijding bereikte hij via Frankrijk Nederland waar de ontvangst allesbehalve begripvol en warm bleek.
Henk is nu 97 jaar en vertelt op scholen in Nederland en Duitsland het verhaal over zijn oorlogservaringen om kinderen hiervan te laten leren en hen kennis, verdraagzaamheid en liefde bij te brengen. Onlangs werd hij ontvangen door minister-president Rutte en mocht hij ook de koning Willem-Alexander ontmoeten. En recentelijk bezocht hij de plek waar de verzetsstrijders in Dorplein het leven lieten. “Dorplein heeft in een bepaalde periode een rem gezet op mijn leven” zegt Henk. Op 8 november doet hij zijn verhaal uit de doeken, in de De Schakel, in Dorplein.

Over de spreker
Henk van Straten (97) was als militair actief van 1937-1940 en vervolgens bij de Douane tot zijn pensionering. Sindsdien vertelt hij vanuit het Veteraneninstituut op scholen en voor andere groepen het verhaal over zijn oorlogservaringen.

Datum: zondag 8 november 2015
Tijd: 14.00 uur
Plaats: De Schakel, St. Barbaraweg 1, Budel-Dorplein
Kosten: Gratis voor leden, niet-leden betalen €2,50
Graag tot ziens bij onze nieuwe bijeenkomsten.

Het bestuur van Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck”

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.