Wandelkaartje Dorplein 1 bew

Budel-Dorplein heeft sinds 2007 een mooie wandelroute. Ontwikkeld door de wandelroute commissie van Buurtplatform Dorplein Uniek. Bij de presentatie zijn er ook wandelkaartjes gedrukt, gesponsord door de Budelse (drukkerij). Toen deze op waren heeft de gemeente Cranendonck een tweede druk mogelijk gemaakt. Deze is inmiddels ook op.

Sinds kort is er een derde druk klaar. Een mooie wandelkaart gedrukt in kleur is verkrijgbaar bij een drietal verkooppunten in Cranendonck; De Schakel en Jorines theetuin in Budel-Dorplein en bij VVV cranendonck in Budel.

Wandelkaart Le Projet de Dorplein

Budel-Dorplein, in de omgeving afgekort tot Dorplein, is anno 1892 door de Zinkfabriek gesticht. Deze bijzondere fabrieksnederzetting is uitgegroeid tot een dorp met grote cultuurhistorische waarde.

Het dorp is op de tekentafel van de fabriek ontstaan en met het wel en wee van ‘de Zink’ meegegroeid. Veel van de authentieke kenmerken zijn bewaard en de levendige verhalen zijn gebleven.
Het dorp Budel-Dorplein heeft een grote cultuurhistorische waarde en een prachtige natuur, uniek in Nederland met tientallen rijksmonumenten. Vrijwilligers uit Dorplein hebben twee wandelroutes uitgezet. Eén van ca. 3,5 km en de andere van ca. 7 km.
Samen een grote wandelroute vaan ca. 10 km. De route loopt langs de historische plekken en monumenten en door de prachtige natuur.

Een wandelkaart geeft informatie over de bezienswaardigheden en de route. De route wordt met paaltjes gemarkeerd en langs de route zijn ook infoborden met een QR code voor nog meer wetenswaardigheden. Aan de hand van de wandelkaart wordt u meegenomen door een stuk geschiedenis dat kenmerkend was voor het denken en doen rond de eeuwwisseling (1900).

De wandelkaart is te verkrijgen bij:
Gemeenschapscentrum De Schakel, St. Barbaraweg 1, 6024 AR, Budel-Dorplein.
Jorines Theetuin, Sepulchrestraat 166, 6024 AL, Budel-Dorplein.
VVV Cranendonck, Markt 28, 6021 CE, Budel.
Check wel even de openingstijden via hun websites!
De wandelkaart kost €1,- (wat o.a. besteed wordt aan het in stand houden).

Startpunt
De wandelroutes beginnen in principe bij gemeenschapscentrum de Schakel (zie boven). Voor navigatiesystemen: 6024AR Budel-Dorplein. Makkelijk te bereiken vanaf de A2, afslag Budel (tussen Eindhoven en Weert). Vanaf de afslag steeds rechtdoor rijden en de borden Budel-Dorplein volgen. Na ca. 6 km ziet u aan de linkerhand de Zinkfabriek en op de T-kruising gaat u rechts. Na ca. 500 meter ziet u links De Schakel liggen. Er is een busverbinding (lijn 173) die vlak bij gemeenschapscentrum de Schakel stopt.

Le Projet de Dorplein kaartje

Let op:
De route is niet overal geschikt voor rolstoelgebruikers of kinderwagens. Voor het volgen van een wandelroute gelden gedragsregels (zie onder).

De Dorpleinse wandelroutes zijn ontwikkeld door Platform Dorplein Uniek met medewerking van IVN Cranendonck, Heemkundekring
De Baronie van Cranendonck, de Zinkfabriek in Budel-Dorplein, diverse grondeigenaren en vele vrijwilligers. Budel-Dorplein is aangesloten op het Brabantse netwerk van wandel- en fietsroutes.

Een andere interessante websites is www.historiekzm.nl

Gebruiksinformatie en gedragsregels:

Het volgen van de wandelroute geschiedt geheel voor eigen verantwoordelijkheid en uitsluitend voor risico van de wandelaar. Deze dient alle voorzichtigheid te betrachten en wordt geacht situaties in te kunnen schatten. Delen van de wandelroute zijn niet geschikt voor rolstoel of kinderwagen. Weers- en seizoens-omstandigheden kunnen deels de begaanbaarheid van het traject beïnvloeden.

Gedragsregels: Afwijken van de aangegeven route in natuurgebieden wordt afgeraden of is verboden. Gelieve niet buiten de paden te lopen. Kinderen onder toezicht houden a.u.b. en honden aanlijnen. Het is verboden vuur te maken en rook a.u.b. niet in de natuur. Stoor geen wild. Beschadig geen bomen of planten. Plukken en daarvan eten wordt afgeraden. Laat geen afval achter. Buiten de verharde wegen is toegang met gemotoriseerde voertuigen niet toegestaan, evenals het gebruik van crossfietsen e.d. Joggen is, mits u anderen niet hindert, op eigen risico toegestaan. Vermijdt geluidsoverlast, anderen willen graag genieten van de stilte en natuurgeluiden. De APV van de Gemeente Cranendonck is van toepassing. Volg aanwijzingen van terrein-beheerders/eigenaren of rondleiders a.u.b. op.

Wandelkaart/folder: De kaart kan afwijken van de werkelijke situatie. Aan de inhoud van wandelkaart/folder kunnen geen rechten worden ontleend. Samenstelling: Platform Dorplein Uniek (2007-2015). Design en kaart: © Sciense 2007-2015. Gedeeltelijke en gehele overname, vermenigvuldiging en publicatie van de inhoud van deze wandelkaart/folder is zonder voorafgaande toestemming van Platform Dorplein Uniek èn Sciense niet toegestaan.

Veel wandelplezier!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.