Als je nog eens wilt genieten van één van de mooiste hemelverschijnselen, moet je zeker vrijdag 20 maart a.s. in je agenda aanstippen. Die dag schuift de Maan namelijk voor de Zon en krijgen we hier een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. En het zal er een zijn met een grote lach. Want op het hoogtepunt van de verduistering zal de Zon te zien zijn als een enorme smiley. Je kan deze gedeeltelijke eclips natuurlijk gadeslaan vanuit je eigen tuin.

De eclips is tussen 09.29 en 11.48 uur in Nederland te zien. Tijdens het maximum om 10.37 uur zal 81% van het zonneoppervlak niet meer te zien zijn. De zonsverduistering is in Nederland dus niet totaal. Totale zonsverduistering is alleen te zien in een strook die onder Groenland begint en doorloopt naar het noorden.

Verloop Zonsverduistering 20 maart 2015
Bekijk hoe de zonsverduistering in Nederland en België zal verlopen.

Omdat veel bedrijven en huishoudens energie krijgen van zonnepanelen bekijken energieleveranciers wat de gevolgen zullen zijn. Of daardoor problemen ontstaan is nog niet bekend.

De laatste totale zonsverduistering in Nederland was in 1715.
De eerstvolgende, vergelijkbaar met die van 11 augustus 1999, is pas weer in 2081 te zien.

Meer informatie? Bekijk Brochure Zonsverduistering 20 maart 2015

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.