Kantine Theaterzaal anno 07 oktober 2014

Harmonie Les Echos de Dorplein gaat repeteren op oorspronkelijk podium theaterzaal Kantine

 

Met instemming en medewerking van eigenaar (Driestar) en huurder (COA), werd de zaal van de “kantine” (Kempensche Veste) in Budel-Dorplein opgeruimd en veilig gemaakt, met als doel de akoestische waarden te evalueren.

Daarna mocht harmonie Les Echos de Dorplein twee repetities houden, op de vloer van de zaal. Dirigent en muzikanten vonden de akoestiek helder, maar wel luid.
Omdat de muzikanten in de zaal zaten, is die akoestiek niet optimaal. Daarom wilde men de akoestiek evalueren, spelend op het podium.

Aan en op het podium zijn een 15 tal jaren geleden disco attributen aangebracht om de eerste asielzoekers, die daar verbleven, te vermaken.

De initiatief groep, gevormd door een inwoner van Dorplein, heeft in de afgelopen weken, met hulp van een aantal vrijwilligers, op zaterdagen energie en tijd gestoken in het verwijderen van al deze attributen. En met welk resultaat!
En voilà: wat kwam er tevoorschijn: de twee oude hoge deuren, op foto’s van de beginjaren, te zien. Toen ook de zwarte doeken boven het toneel waren verwijderd, bleek het aloude film scherm er nog te hangen!
Na het opruimen en zuiver maken, heeft men de gemeentelijke autoriteit gevraagd de veiligheid te controleren. Op dinsdag 7 oktober 2014 is dat gebeurd en werd toestemming gegeven het podium te gebruiken voor repetities.
Inmiddels hadden enkele voortvarenden stoelen op de kop getikt, die nu op, het podium prijken. Zie foto.

Op 10 oktober 2014 zal een historisch moment aanbreken, wanneer de orkestleden voor het eerst sinds vele jaren weer op dat podium zullen plaats nemen om de proefrepetitie te beginnen.
Een akoestisch expert zal binnenkort, aan de hand van eigen waarnemingen, oude foto’s en, en, en, advies uitbrengen hoe de akoestiek te vervolmaken. Dat de zaal een uitmuntende akoestische waarde had, is bekend. Door de aangebrachte veranderingen, is die helaas wel anders geworden.

Of het mogelijk is de zaal voor meer doeleinden of zelfs ook in de min of meer oorspronkelijke staat terug te brengen? Wie weet!
Aan de inzet en het enthousiasme van betrokkenen zal het niet liggen!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.