kantine1

De recreatiezaal van de Kantine in Budel-Dorplein (die nu gebruikt wordt als asielzoekers centrum) werd vrijdag 29 augustus 2014, sinds lange tijd, gevuld met de klanken van harmonie Les Echos de Dorplein.

In de beginjaren van de harmonie- opgericht in 1900 als fanfare- was dit heel normaal.
Maar sinds de verkoop van het gebouw in de jaren 80 van de vorige eeuw en de lange leegstand, was de theaterzaal in verval aan het raken.

De zaal heeft, of in ieder geval had, een goede akoestiek. Dit wordt o.a. bewezen door het feit dat in de jaren 50 van de vorige eeuw optredens werden verzorgd door bekende artiesten als Johnny Hoes en de Zangeres Zonder Naam. Ook werden er platen opgenomen van diverse bekende artiesten.

2014-08-28 20.31.40

Initiatiefnemer Floor van Duijvenboode heeft al jaren de wens om deze karakteristieke zaal nieuw leven in te blazen en opnieuw te gebruiken als “harmoniezaal”.
Deze wens gaat nu uitkomen, tenminste voor heel even. Voor twee weken mogen de leden van de harmonie, onder strikte voorwaarden, repeteren in de Kantine.
De twee repetitiedagen kan de harmonie gebruiken om te beoordelen of de zaal ook echt die akoestiek heeft zoals weleer.

Of deze wens een vervolg krijgt hangt af van diverse factoren. Wil de eigenaar van de Kantine meewerken?, zijn de leden van de harmonie enthousiast?, komt er geld beschikbaar om de zaal echt geschikt te maken voor muziekstukken en concerten? enz.

Om de zaal geschikt te maken voor de twee proefrepetities heeft een groep vrijwilligers vele uren gewerkt. Zo moest er veel “puin geruimd worden”, de vloer moest geboend, elektrische installatie moest veilig gemaakt enz. Op woensdag 27 augustus werd de zaal geïnspecteerd door de gemeente en brandweer, en goed bevonden voor dit doel.
Maar ook eigenaar Driestar en huurder, COA, moesten hun goedkeuring geven hetgeen ook gebeurde.

Of de zaal ooit als vanouds geschikt zal zijn voor openbare doelen zal moeten blijken. De initiatiefnemers zijn positief gestemd, al zal het een lang traject worden.

Het is helaas niet mogelijk op deze repetitie geïnteresseerden toe te laten aanwezig te zijn.

De initiatiefnemers en de harmonie zijn allen, die hebben meegewerkt, deze proefrepetities mogelijk te maken erkentelijk voor hun begrip en medewerking.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.