De politie controleerde woensdag 2 april 2014 op diverse locaties in Cranendonck en Heeze-Leende. Hoofddoel: Bestrijden en voorkomen van woninginbraken.

Cranendonck en Heeze-Leende laten in de eerste drie maanden van 2014 een toename zien van het aantal woninginbraken. In Heeze-Leende vonden tot en met eind maart 36 inbraken plaats. Twaalf meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Cranendonck telt tot nu toe 28 inbraken tegen 21 in 2013.

Binnen de gemeenten werd woensdag 2 april tussen 15.45 en 22.15 uur extra gecontroleerd op wisselende plaatsen in de gebieden. Op
de Geuzendijk in Budel en op de Hoofdstraat in Budel-Dorplein controleerden agenten aan het eind van de middag het inkomende verkeer.
Gedurende de avond vonden rijdende controles plaats binnen het gebied.

Omdat de controles zich in het bijzonder toespitsten op woninginbraken is vooral gelet op het aanwezig zijn van inbrekerswerktuigen in voertuigen en illegaal
wapenbezit. Ook werd uitgekeken naar gesignaleerd staande personen die nog boetes of een gevangenisstraf hebben openstaan. De politie van Weert participeerde ook in de controles.

Resultaten
Tijdens de actie controleerde de politie in totaal 150 voertuigen. Bij één bestuurder, een 39-jarige man uit Weert, troffen agenten 10 gram softdrugs aan, die in beslag is genomen. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt.

Tijdens deze controle is ook gelet op verdachte omstandigheden en/of personen die mogelijk in verband gebracht kunnen worden met bijvoorbeeld bedrijfs- en woninginbraken, overvallen en drugs. Deze informatie wordt in de politiesystemen vastgelegd.

Positieve reacties
De burgers reageerden positief verrast op de preventieve woninginbrakenactie van de politie. Agenten gaven waar mogelijk een toelichting op de controles in het kader van de toegenomen woninginbraken en overhandigden bestuurders en inzittenden tevens een flyer waarin naast preventietips extra de nadruk werd gelegd op het melden van verdachte situaties door burgers via 112.
112 daar vang je inbrekers mee!
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn.
Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden!
Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.
Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen. Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn.

Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.

Bron: Politie.nl

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.