Natuurorganisatie Stichting Groen Weert (SGW) is niet blij met de plannen voor het bouwen van een mestvergistingsinstallatie aan de Kempenweg vlakbij natuurgebied het Ringselven.

Ze wijzen met name op de risico’s. Zie “de biogasbeerput”.

Hierin wordt getoond wat er allemaal mis kan gaan in een bio-mestverwerkingsinstallaties.

Door de overheid wordt deze ontwikkeling bevorderd met subsidies. Boeren wordt verplicht (via mestwetgeving) om contracten af te sluiten met de ondernemer om aanvoer van voldoende mest te garanderen. Zo’n bedrijf midden in een Natura 2000 gebied zou daarbij uiterst ongelukkig zijn.

In 2013 zijn gesprekken geweest tussen SGW en dhr. van Nikkelen, directeur Waste4Energie, die de plannen ontwikkelt. Het doel van de gesprekken was informatie en zienswijzen uitwisselen.

SGW is er voorstander van dat de locatie aan de Kempenweg de bestemming natuur krijgt.

Samen met Buurtplatform Dorplein Uniek heeft SGW een verzoek ingediend bij de gemeente Weert om de locatie van industriebestemming om te zetten naar natuurbestemming.

SGW blijft de ontwikkelingen kritisch volgen. Dit omdat de bouw en exploitatie van een mestvergistingsinstallatie een grote impact heeft op de infrastructuur, het milieu, de woon- en leefomgeving, en recreatie.

Een alternatieve locatie voor de bio centrale zou het Duurzaam Industrieterrein Cranendonck (DIC) kunnen zijn. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de restwarmte van Nyrstar. Onder voorwaarden zou SGW hiermee akkoord kunnen gaan.

 

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.