Gisteren (15-01-2014) heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed namens de minister bekend gemaakt dat de kerk van Budel-Dorplein met ingang van 14 januari 2014 is aangewezen als Rijksmonument. Eind 2011 heeft het Cuypersgenootschap aan de Rijksdienst een verzoek gedaan om de kerk te beschermen omdat het één van de belangrijkste wederopbouwkerken van Nederland is. Bovendien is de ontstaansgeschiedenis en de ligging in het fabrieksdorp van groot belang.
De minister heeft de aanvraag gehonoreerd na positief advies van de Raad voor Cultuur. Dit betekent dat de kerk op Rijksniveau is beschermd en dat voor ingrijpende wijzigingen een speciale vergunning nodig is. Bovendien kan de kerk aanspraak maken op rijkssubsidie voor herbestemming en restauratie en dat behoud is gegarandeerd. Wel kunnen belanghebbende zoals de eigenaar of het bisdom bezwaar aantekenen tegen aanwijzing.
Kerk Budel-Dorplein
Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.