Het GrensPark Kempen~Broek is opgenomen in het European Rewilding Network (ERN). Kempen-Broek ontving het certificaat uit handen van Yvonne Kemp, de coördinator van het European Rewilding Network.

Deze erkenning werd bekend gemaakt tijdens het eindmoment van het Europese project Duurzaam Verbinden dat op 27 september 2013 in Weert werd georganiseerd.

Met dit project investeerden negen partners de afgelopen drieënhalf jaar zo’n 2,4 miljoen EUR, onder andere  in een betere toegankelijkheid en beleving van het GrensPark Kempen~Broek, beekherinrichting en de aanleg van één van de eerste klimaatbuffers in Nederland.

Rewilding Europe, wil dat er in Europa meer ruimte komt voor grote wilde dieren, wildernis en natuurlijke processen. Rewilding Europe werkt aan de terugkeer van een grote variatie aan leven, voor ons allemaal en om van te genieten. Het verkent de mogelijkheden om nieuwe en eerlijke inkomens te generen vanuit deze nieuwe wildernis.

Rewilding Europe is een initiatief van WNF Nederland, ARK Natuurontwikkeling, Wild Wonders of Europe en Conservation Capital. FREE Nature was nauw betrokken bij het opstarten van dit initiatief en is momenteel een van de uitvoeringspartners van Rewilding Europe.
Waarom is het voor het Kempen~broek van belang dat het opgenomen is in het ERN
Het Kempen~Broek, het woord Broek duid op natte grond, is van oorsprong een nat gebied dat doorsneden is door arme droge zandgrond.
Door de steeds strenge Europese wetgeving op het gebied van  het Milieu mogen de boeren hun arme landbouwgrond steeds minder ontwateren, bij droogte sproeien en minder bemesten, wat een gezonde economische bedrijfsvoering in de weg staat.
Rewilding Europe heeft als doel gesteld om voor 2020, 1.000.000 hectare Europees land te verwilderen. Er wordt gewerkt aan 10 voorbeeldgebieden van internationale allure vol met grote wilde dieren en wildernis. Rewilding Europe richt zich hierbij op die delen van Europa waar ontvolking op grote schaal plaatsvindt. Hiermee creëert het niet alleen nieuwe natuur maar tevens een nieuw bestaansrecht voor die delen van Europa. Het stimuleert het opzetten van nieuwe bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld in de sfeer van ecotoerisme.
Het bied de boeren een mogelijkheid om om te schakelen naar een aan de Natuur gerelateerd “landbouw” bedrijf.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.