Tijdens het zeer geslaagde dorpsfeest “De Zomer voorbij” van zaterdag, 14 september jl. werd de vlag van Dorplein gepresenteerd.

De vlag werd ontworpen door Jos Duisters en symboliseert de geschiedenis van Dorplein.

1. Linksonder Vaandel “Les Echos de Dorplein”.

De Waalse stichters van “de Zink” voelden zich, vanuit hun historisch besef, geroepen om een fanfare op te richten in het nieuwe fabrieksdorp Dorplein.

Het toenmalig hoofd van de school W.Schulpen, in dienst van “de Zink”, en organist van de fabriekskapel, werd gevraagd om als ‘directeur” een fanfare op te richten.

In 1900 werd een bestuur gevormd door voornamelijk Waalse leidinggevenden die met de heer Dor in 1892 waren meegekomen uit het Belgische gebied.

Door invloed van het voornamelijk Franstalig bestuur veranderde de naam al snel in “Les Echos de Dorplein”.

Les Echos de Dorplein is niet meer weg te denken uit Dorplein, ze treden op bij gelegenheden zoals bijvoorbeeld bij kerstvieringen, jubilea en geven concerten. Ze hebben talloze prijzen weten te behalen bij concours.

Kwaliteit van muziek en plezier staat hoog in het vaandel van Les Echos de Dorplein.

2. Rechtsonder Patroon- en bescherm Heilige Jozef.

De Patroon- en beschermheilige Heilige Jozef is de patroonheilige van arbeiders in het algemeen en passende bij de arbeid verricht door de Dorpleiners op de zinkfabriek.

De Parochie, de schuttersvereniging en de kantine dragen de naam van deze Heilige Jozef. Zelfs is er een kerklied in Dorplein gemaakt ter ere van de Heilige Jozef.

3. Kop van de vlag.

In de kop van de vlag is de vlag van de Gemeente Cranendonck opgenomen.Dorplein maakt deel uit van een van de kerk dorpen van deze Gemeente.De Gemeente vlag is voorzien van de Kraanvogel  en de vlag is uitgevoerd in de kleuren wit-rood, de kleuren van de vlag van Brabant.

4. Midden vlag.

In het midden van de vlag is een “Zinken-balk” opgenomen met de naam “Dorplein”.

De zinkfabriek met hun belangrijkste product Zink is de kern van de vlag. De zinkfabriek welke momenteel de naam Nyrstar draagt is de basis geweest van de welvaart in Dorplein.

5. Groene image.

De vlag is verder voorzien van de groene kleur wat duidt op het groene image van Dorplein.

Milieutechnisch is Dorplein de laatste jaren sterk verbeterd, gedurende de open monumenten dag in 2012 was dit duidelijk zichtbaar waar de bezoekers de prachtige tuinen en omgeving konden bezichtigen.

De zinkfabriek heeft hier een duidelijke bijdrage aan verleend.Na 1973 is het produktieproces van zink overgegaan van een thermisch naar een electrolytisch proces met een erts wat minder ijzer bevat en daardoor minder afval tot gevolg.

Inschrijven voor de dorpsvlag kan via wimkehouthuijzen@kpnplanet.nl.

De indicatieprijs voor de vlag is 22 euro en is afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

Wimke Houthuijzen

16 september 2013

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.