De Pallas’ eekhoorn
De laatste jaren, om precies te zijn sinds 1998, komen er in de regio Weert en Leudal Pallas’ eekhoorns voor. Deze eekhoorn (allosciurus erythraeus), die zich snel voortplant, veroorzaakt schade aan huizen, schuren en in tuinen. Het dier knaagt aan bomen en planten, elektriciteitskabels, dakconstructies enz.. In sommige gevallen is er ook al binnenshuis schade aangericht door het zoogdiertje.

Pallas’ eekhoorn

Vangen van de eekhoorns
In het afgelopen jaar (december 2011 – december 2012) zijn in de omgeving Weert kastvallen geplaatst om de eekhoorn te vangen. Dit project is uitgevoerd door de Zoogdiervereniging, in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de gemeente Weert en Leudal, de provincie Limburg en Natuurmonumenten.

Ook in Budel-Dorplein
De Pallas’ eekhoorn komt nu in de regio Weert, dankzij de vangst, minder voor.
Maar schijn bedriegt hier wellicht, want hij is nu ook in Budel-Dorplein gezien.
Om te voorkomen dat hij zich hier verspreid is het belangrijk dat waarnemingen gemeld worden.

Meld waarnemingen van de Pallas’ eekhoorn
De Pallas’ eekhoorn ziet er anders uit dan onze rode eekhoorn, zie foto’s. De rode (Nederlandse) eekhoorn heeft een rode tot donkerbruine vacht en een opvallend witte buik. De Pallas’ eekhoorn is veel grijzer op het lichaam en heeft een rode buik. De staart van de Pallas’ eekhoorn wordt naar de punt toe steeds lichter.
Heb je een Pallas’ eekhoorn gezien? Geef dan de plaats waar je hen gezien hebt door aan:

Voeg er als het kan een foto bij.

Pallas’ eekhoorn

Rode (bruine), Nederlandse, eekhoorn

Nederlandse eekhoorn

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.