Budel-Dorplein, 17-01-2011

Ruim twintig jaar geleden stond Budel-Dorplein op zijn kop.

Jong en oud begaf zich eensgezind en in protest richting de provinciale autoriteiten in Den Bosch. De grond in Dorplein was zwaar verontreinigd met cadmium, onder meer afkomstig uit zinkassen, een afvalproduct van de plaatselijke zinkfabriek. Ze waren gratis te verkrijgen en waren ideaal om wegen mee te verharden of erfverhardingen aan te leggen. Van heinde en verre kwamen mensen naar de zinkfabriek om de assen af te halen. Maar het cadmium dat erin zat bleek achteraf bedreigend voor de volksgezondheid en dus moesten de assen opgeruimd worden.

Dat leidde tot een rigoureus plan: al het groen afgraven, opruimen, weg ermee.

Budel-Dorplein zou in de ogen van zijn bewoners verworden tot een maanlandschap. Alle reden om massaal met bussen naar Den Bosch te trekken om daar uiting te geven aan het ongenoegen.

Wie wil en kan zijn herinneringen aan Budel-Dorplein in die woelige jaren met de lezers van het ED delen? Onze voorkeur gaat uit naar een zo uitvoerig mogelijk e-mailtje naar: streekredactie@ed.nl. Een briefje schrijven kan ook : streekredactie, Postbus 534, 5600 AM Eindhoven. Of even bellen met 040-2336421. Reacties moeten bij voorkeur vrijdag 21 januari binnen zijn.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.