Vandaag, 28 december, wordt door de kerk het feest van de onnozele kinderen gevierd. Het is de herdenking van de moord op alle jongentjes onder de 2 jaar in Bethlehem op bevel van Herodes. Deze laatste hoorde van de wijzen uit het Oosten dat er in Bethlehem een nieuwe koning was geboren. Hij vreesde dat dit het einde van zijn macht zou betekenen en beval alle jongentjes onder de twee jaar in Bethlehem en omstreken te vermoorden. Hij hoopte zo ook Jezus, de nieuwe koning, uit de weg te ruimen, maar deze opzet is niet geslaagd. Dit is dus het gruwelijke vervolgverhaal na het mooie, ontroerende Kerstverhaal.

Er zijn helaas nog veel “Herodussen” in de wereld, dergelijke gruweldaden gebeuren nog steeds. De kranten staan er bol van: onschuldige kinderen worden vermoord, verkracht, ontvoerd…… of ze lijden een ellendig bestaan door honger, ziekte, oorlog. Niet echt iets om te vieren of te herdenken dus. De geschiedenis herhaalt zich op diverse manieren.

In sommige kerken wordt aandacht besteed aan de gestorven kinderen die geen eigen grafje, geen eigen rustplaats en geen eigen naam hebben gekregen. Ook wordt er vaak stilgestaan bij alle gestorven kinderen uit de gemeenschap.

Categorieën: Mededelingen

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.