Budel-Dorplein, woensdag 12 mei 2010

Wethouder Patrick Beerten (Cranendonck)  en Francis Terwinghe (algemeen directeur Nyrstar Budel) hebben de bouw van de zonnewijzer officieel gestart door het plaatsen van de poolstijl.

Na het plaatsen van de poolstijl gaf Frans Soers – het technisch brein achter de zonnewijzer- tekst en uitleg over de functie van de poolstijl en de zonnewijzer in zijn geheel.  Hij ging in op de voorwaarden die vooraf gesteld zijn aan de zonnewijzer. Het moet een mooi object zijn. Hij moet vandalisme bestendig (”hufterproof”) zijn. De zonnewijzer moet ook echt werken. Dat laatste is nog niet zo eenvoudig. Zo moet de poolstijl precies wijzen in de richting van de poolster, en de schaduw van de zon valt b.v. in maart anders dan in augustus. Uit het verhaal van Soers werd duidelijk dat het dus niet een kwestie van ”even” plaatsen is.

De poolstijl (”zeg maar de wijzer van de klok”) van deze zonnewijzer is gemaakt van verzinkt staal – geschonken door Nyrstar Budel te Budel-Dorplein en geconstrueerd door Clement Metaal & Techniek te Weert en geeft met zijn schaduw behalve de tijd, ook aan wanneer de lente, zomer, herfst en winter begint.  Behalve de steun van Nyrstar en de inzet van vrijwilligers uit Dorplein (die veel uren steken in dit project) betaalt ook de gemeente Cranendonck alsmede een aantal andere sponsors mee.
Het project wordt verder mede gesubsidieerd vanuit het stimuleringsfonds waarbij geld ter beschikking gesteld wordt om ideeën te verwezenlijken welke een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in een woonkern.

De zonnewijzer bestaat onder andere uit een getrapte muur, een halve cirkel met een doorsnede van 10 meter, die het opkomen en ondergaan van de zon symboliseert. Naar verwachting is het project medio juli gereed.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.