In deze koude periode denken we vaak aan een lente met mooie en warme dagen. Die zijn er ook vaak, maar in deze tijd van het jaar is er ook nog kans op nachtvorst. Dat heeft o.a. te maken met het relatieve koude zeewater en dat de luchtdruk verdeling zodanig is dat de wind uit het noorden komt. Als er dan in de nacht opklaringen komen dan is er de meeste kans op nachtvorst ( eigenlijk ochtendvorst net voordat de zon opkomt).

Na de 15 mei wordt de grond zodanig op gewarmd, door de lange dagen, korte nachten en de hoogte van de zon, dat de lucht net boven de grond niet meer de kans krijgt om af te koelen tot het vriespunt.

Maar zoals altijd de natuur geeft de mens geen garantie. (Zo was het op 12 mei 2009 op vliegbasis Eelde -4 graden. Op 12 mei 1998 werd in Eindhoven echter 32,5 graden gemeten).

Tijdens IJsheiligen vieren we de naamdagen van de verschillende IJsheiligen:
11 mei: St. Mamertus
12 mei: St. Pancratius
13 mei: St. Servatius van Maastricht
14 mei: St. Banifatius van Tarsus
15 mei: St. Sophia van Rome (ook wel kouwe Sophie genaamd)

Volgens de volksweerkunde, die wel 1000 jaar terug gaat, zijn dit de laatste dagen waarop nog kans is op nachtvorst. Het is raadzaam pas na de 15e planten in de volle grond te plaatsen.

Uiteraard is de 15e mei vanuit meteorologisch oogpunt geen harde grens. Tengevolge van de nog lage zeewatertemperatuur immers kunnen tijdens het hele voorjaar nog plotselinge temperatuurwijzigingen plaatsvinden.

Wel markeren de IJsheiligen de overgang naar een periode met een meer zomers karakter. De kans is klein dat het kwik na eind mei nog onder nul zakt.

Dat de IJsheiligen vaak weergegeven worden met blauwe mantels heeft verschillende redenen.

Blauwe stoffen waren kostbaar en gaven de drager gewicht en status.
Blauw verwijst naar het vergeet-mij-nietje dat rond deze tijd bloeit.
De blauwe kleur staat voor bescherming.
Blauw staat ook voor kou.

Bron: F. Soers

Weerspreuk:
“Voor IJsheiligen de bloempotten buiten,
veelal kun je er dan naar fluiten”.

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.