Woensdag 12 mei 2010 om 15.00 uur wordt door Wethouder Beerten van de gemeente Cranendonck en algemeen directeur, Francis Terwinghe van Nyrstar Budel en in het bijzijn van Buurtbeheer Dorplein en de vele vrijwilligers, de poolstijl geplaatst voor de pleinzonnewijzer.
Alle inwoners zijn welkom hierbij aanwezig te zijn.

Op de hoek St. Barbaraweg / Stationsweg in Budel-Dorplein verrijst namelijk een pleinzonnewijzer.  Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de bouw van dit bijzonder object, dat naar verwachting in juli 2010 gereed is. Het voorwerp dat de schaduw geeft is bij de meest voorkomende zonnewijzers een poolstijl: het meest essentiële onderdeel. Het plaatsen van de poolstijl is een precies werkje.  Opdat hij het hele jaar de tijd juist aanduidt, moet de stijl evenwijdig aan de aardas staan. De stijl wijst dan naar het noorden (op het zuidelijk halfrond naar het zuiden), naar de pool, in een hoek met het grondvlak gelijk aan de breedtegraad. Hoeveel graden die hoek is, hangt af van de plaats op de wereld waar je bent. De hoek tussen de stijl en de grond moet immers gelijk zijn aan de breedtegraad van de plaats, in dit geval dus Budel-Dorplein.

De zonnewijzer bestaat onder andere uit een getrapte muur, een halve cirkel met een doorsnede van 10 meter, die het opkomen en ondergaan van de zon symboliseert.

De poolstijl van deze zonnewijzer is gemaakt van verzinkt staal – geschonken door Nyrstar Budel te Budel-Dorplein en geconstrueerd door Clement Metaal & Techniek te Weert en geeft met zijn schaduw behalve de tijd, ook aan wanneer de lente, zomer, herfst en winter begint.

De zonnewijzer komt tot stand door de inzet van veel vrijwilligers uit Dorplein en met financiële steun van de Gemeente Cranendonck en van een aantal andere sponsors. Het project wordt mede gesubsidieerd vanuit het stimuleringsfonds waarbij geld ter beschikking gesteld wordt om ideeën te verwezenlijken welke een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid in een woonkern.

Zonnewijzer impressie

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.