Bijna moest het speeltoestel aan de Sint Eloystraat in Budel-Dorplein verdwijnen omdat het niet aan de veiligheidseisen voldeed. Maar dat heeft de commissie speeltoestellen van buurtbeheer weten te voorkomen. Dankzij sponsor Nyrstar kunnen kinderen nu weer veilig spelen op dit toestel. De gemeente waardeert het initiatief van buurtbeheer en ziet toekomstperspectief in de huidige aanpak.

 

Veiligheidseisen
Ieder kind wil een fijne plek om buiten te spelen. Veilige speelplekken horen bij een leefbare woonomgeving. Voor openbare speelplekken geldt dat deze aan diverse veiligheidseisen moeten voldoen. De gemeente controleert regelmatig of aan de veiligheidseisen wordt voldaan. Helaas heeft de gemeente niet altijd voldoende geld om alle toestellen te repareren of te vervangen. Soms moet een speeltoestel of speelplek dan verdwijnen. Zo’n besluit stemt de gemeente bij voorkeur af met buurtbeheer. Daar weten ze immers wat én wie er speelt in de buurt!

Oproep buurtbeheer
Wim Cremers is onder andere lid van de speeltoestellencommissie van buurtbeheer en weet als geen ander wat de wensen van de buurt zijn. Dankzij hem is het speeltoestel in zijn straat opgeknapt. Vroeger speelde hij nog voetbal op die plek. Drie jaar geleden bleek dat dit speeltoestel niet aan de veiligheidsnormen voldeed en wellicht gesloopt moest worden. Daarop plaatste hij een bericht in De Schakel met de oproep dit toestel te behouden.

Samenwerking Nyrstar
Wie Budel-Dorplein zegt, zegt Nyrstar. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden sinds de heer Dor in 1892 het dorp bij zijn fabriek bouwde. Fred Hornung van Nyrstar bevestigt dat het geen toeval dat Nyrstar zelf aanbood om de reparatie van het speeltoestel te financieren: “Van oudsher is er een band met de lokale gemeenschap. Nyrstar wil iets terugdoen voor de gemeenschap. Zo steunen we bijvoorbeeld het gemeenschapshuis en een schoolproject. Dit speeltoestel sponsoren we omdat de jeugd de toekomst is. Daarnaast vindt Nyrstar veiligheid een belangrijk doel.”

Positieve reacties
Laaiend enthousiaste reacties heeft Cremers uit de buurt gekregen. Zelf heeft hij regelmatig gedacht “waar ben ik aan begonnen?”. Met kleine stapjes kwam hij vooruit. “Maar nu voorbijgangers speciaal even stoppen bij die speelplaats dan doet dat je iets.” Cremers is vooral blij met de inzet van Nyrstar: “Zonder de zinkfabriek was dit speeltoestel nooit behouden gebleven”.

De gemeente Cranendonck is zeer te spreken over het initiatief van buurtbeheer en Nyrstar. Net als haar inwoners wil de gemeente dat Budel-Dorplein leefbaar en veilig blijft. Om dat te bereiken heeft ze de inzet van alle partijen nodig.

speeltspeeltoestel-budel-dorplein_onthulling


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.