Nyrstar-leverancier weerlegt geruchten over sluiting zinkmijn

Dossier BRUSSEL – De Australische mijngroep OZ Minerals, aandeelhouder én belangrijkste leverancier van zinkproducent Nyrstar, gaat de productie in zijn belangrijkste mijn met 4 procent verlagen. Daarmee weerlegt de mijnbouwer de geruchten over een gedeeltelijke of volledige sluiting van de mijn, wat erg slecht nieuws zou betekenen voor Nyrstar.

OZ Minerals ontstond eerder dit jaar uit de fusie van Oxiana en Zinifex en heeft een belang van 7,79 procent in Nyrstar.

Het bedrijf gaat de productie in Century, zijn grootste zinkmijn, op jaarbasis met 20.000 ton terugschroeven. De jaarproductie van de mijn ligt op 500.000 ton, waardoor de ingreep neerkomt op een productieverlaging van 4 procent.

OZ is de belangrijkste leverancier van Nyrstar en staat in voor de helft van de leveringen van zinkconcentraten aan Nyrstar.

Een productieverlaging met 4 procent is beter nieuws voor Nyrstar dan een gedeeltelijke of volledige sluiting van de mijn, een van de grootste ter wereld. Over die sluiting deden allerlei geruchten de ronde.

OZ is voor Nyrstar niet enkel belangrijk omdat het de helft van de concentraten levert, maar ook omdat Nyrstar het productieproces van zijn smelters in het Nederlandse Budel en in het Australische Hobart heeft afgestemd op het type concentraten dat OZ levert.

Bovendien zou een grotere productieverlaging de positie van Nyrstar in de onderhandelingen over de verwerkingslonen (TC’s) voor 2009 verzwakken.

In 2008 profiteerde Nyrstar nog van het feit dat de zinkmijnen meer concentraten bovenhaalden dan de smelters konden verwerken tot puur zink. Dat stelde smelters als Nyrstar in staat om gunstige lonen te onderhandelen. Nyrstar kwam daarover met OZ Minerals in september tot een akkoord. De contracten gelden steeds met terugwerkende kracht voor het lopende jaar.

Behalve een productieverlaging kondigde OZ Minerals ook de terugschroeving van zijn investeringen met 495 miljoen Australische dollar en de verlaging van de operationele kosten met 185 miljoen Australische dollar aan.

Het bedrijf wil zich wapenen met cash wegens de turbulente toestand op de kapitaalmarkten en de enorme terugval van de metaalprijzen.

Bron: Tijd dinsdag 25 november 2008

 

 

 

 

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.