Nyrstar boekt winst in derde kwartaal, maar verlaagt productie
 
18/11/2008

De zink- en loodgroep Nyrstar is in het derde kwartaal winstgevend gebleven. De productie in Budel (Nederland) en Balen wordt met 28 procent verlaagd om in te spelen op de daling van de zinkprijs. Als de huidige economische situatie aanhoudt, zullen in 2009 verdere productieverlagingen worden doorgevoerd.

Nyrstar stemde in het derde kwartaal zijn productie af op de dalende vraag en de lagere prijzen. Zo lag de productie van zinkkathoden 4 procent lager dan in het tweede kwartaal en de productie van verkoopbaar zinkmetaal 7 procent lager. De productie van verkoopbaar loodmetaal bleef stabiel in vergelijking met het tweede kwartaal.

 

 

Over de eerste negen maanden lag de productie van zinkkathoden 1 procent hoger dan een jaar eerder, die van verkoopbaar zinkmetaal 2 procent hoger en die van verkoopbaar loodmetaal 9 procent hoger. Nyrstar verwacht nu dat de productie van zinkmetaal over heel 2008 ongeveer 1 procent hoger zal uitkomen dan in 2007. Tot dusver stond de doelstelling op 3 procent meer productie.

 

In het derde kwartaal was de activiteit winstgevend, zegt Nyrstar, maar de financiële resultaten werden wel gedrukt door de daling van de grondstofprijzen. De gemiddelde LME zinkprijs lag in het derde kwartaal 16
procent lager dan in het tweede kwartaal en 45 procent lager dan een jaar
eerder.

In oktober bleef de LME zinkprijs trouwens verder zakken. De prijsdaling werd wel gedeeltelijk gecompenseerd door een sterkere positie van de Amerikaanse dollar. De lagere metaalprijzen wogen op de gerealiseerde verwerkingslonen.

“De daling in de commodityprijzen leidde tot een vrijval van werkkapitaal”, merkt Nyrstar op. Dit droeg bij tot een vermindering van de netto schuldenlast met meer dan 110 miljoen euro tijdens het derde kwartaal tot 14 miljoen euro per 30 september. Wat de investeringsuitgaven betreft, die zullen vermoedelijk iets onder de herziene verwachting van 120 miljoen euro uitkomen en in 2009 verder dalen.

Nyrstar spant zich in om de stijgende bedrijfskosten, zoals elektriciteit, streng te controleren. De groep verwacht daarom dat de relatieve bedrijfskosten in 2008 ongeveer gelijk zullen blijven.

Inspelend op de neerwaartse trend van de economie heeft Nyrstar de zinkproductie in Budel en Balen voor de rest van 2008 met 28 procent teruggeschroefd, maar verdere ingrepen worden niet uitgesloten. Een lopende strategische evaluatie van de wereldwijde activiteiten en productiedoelstellingen wordt opgedreven.

“Indien de huidige economische situatie aanhoudt, zullen er in 2009 verdere productieverlagingen plaatsvinden. Alle opties om de prestaties te verbeteren liggen op tafel”, zegt CEO Paul Fowler in het persbericht.

Wegens de economische verzwakking en de gevolgen daarvan voor de grondstofmarkten is Nyrstar “nu meer dan ooit gericht op een kosteneffectieve productie en voorzichtig cash management”, luidt het voorts.

 

Bron: trents.be

 

 


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.