Maandag 15 september 2008

BUDEL – Cranendonck brengt de balie van de sociale dienst, die nu in Budel is ondergebracht, volgend jaar onder bij het loket Werk en Inkomen van de A2-gemeenten (Waalre, Heeze-Leende en Valkenswaard) in Valkenswaard.

Volgens verantwoordelijk wethouder Rudie Snel (PvdA) wordt zo ‘de burger beter en sneller geholpen’. “De ervaring leert dat de combinatie met het CWI (voorheen arbeidsbureau, red.) en de uitkeringsinstantie UWV werkzoekenden sneller aan een baan helpt”, zegt Snel.

Door de verhuizing naar Valkenswaard neemt de reistijd voor de 160 Cranendonckers die op het loket zijn aangewezen echter fors toe. Zo zit een uitkeringsgerechtigde uit Dorplein voortaan 98 minuten in de bus, terwijl die nu in 18 minuten bij de balie in Budel is.

“Ik vind dat heel vervelend”, zegt wethouder Snel. “De situatie verbetert een stuk als er een directe busverbinding tussen Maarheeze en Valkenswaard komt.” Wanneer die bus gaat rijden – bij de opening van het geplande station Maarheeze – is nog onduidelijk. Hetzelfde geldt voor de duur van de rit. De medewerkers van de sociale dienst in Budel hebben B en W op dit bezwaar gewezen. “Maar er valt voorlopig helaas niets aan te doen”, zegt Snel. 

Hij denkt dat de verhuizing weinig problemen oplevert. “In Heeze is ook nog een info-punt gebleven nadat Heeze-Leende ging meedoen aan het loket Werk en Inkomen. Maar er kwamen nog maar zo weinig mensen dat die balie is gesloten.” 

De Cranendonckse politiek beslist deze maand of de deelname aan het loket in Valkenswaard doorgaat. Daarbij zal ook het prijskaartje van de samenwerking een rol spelen omdat de gemeente Cranendonck op de centen moet letten.

Op korte termijn kost de deelname een ton, inclusief eenmalige investeringen. Maar op langere termijn is Cranendonck er goedkoper mee uit. “Dat structurele voordeel is becijferd op 22.000 euro”, zegt Snel.

Dat bedrag kan nog verder oplopen, betoogt hij. Het gezamenlijke loket heeft nu een relatief dure huisvesting. De gemeente Valkenswaard is, als verantwoordelijke voor de uitvoering, al op zoek naar goedkopere werkplekken. Pas in de loop van volgend jaar wordt duidelijk of dat iets oplevert.

 

Bron: Hub Dohmen (ED).

Categorieën: Nieuws