Zaterdag 13 september 2008

BUDEL – De financiële positie van Cranendonck is in de eerste zes maanden van dit jaar verder verslechterd.

Door verschillende tegenvallers is de gemeente voor bijna drie ton extra in het rood beland. Wethouder Ton Kuiper (financiën, PvdA) is niet verontrust: “De kans is groot dat we aan het einde van het jaar geld overhouden. Net als vorig jaar. Toen was de ontwikkeling hetzelfde.”

Bij het opstellen van het gemeentelijk huishoudboekje is vorig jaar al uitgegaan van een tekort. In vergelijking met dat rekensommetje is de situatie nu nog met 286.797 euro verslechterd, waardoor het tekort op de ‘lopende begroting’ uitkomt op 836.074 euro.

De gemeente heeft in het verleden een half miljoen toegezegd voor de bouw van het station Maarheeze. “Als we dat pas volgend jaar hoeven te betalen, is het tekort direct fors lager”, nuanceert Kuiper het beeld.

Cranendonck heeft in de eerste helft van het jaar ook een reeks meevallers gehad. Zo leverden extra bouwvergunningen 129.000 euro op, kreeg de gemeente 112.250 euro meer van ‘Den Haag’ en is er 50 mille aan rente binnengekomen.

Daartegenover staan onder meer het afschrijven van drie woonwagens voor 31.655 euro, extra kosten voor de bibliotheek en een forse afname van het NRE-dividend (252.790 euro).

Verder beraadt Cranendonck zich nog op projecten om onder meer langdurig werklozen aan het werk te krijgen. De gemeente heeft dit jaar bijna 730.000 euro voor dit doel gekregen. Daarvan is nog 317.000 euro over.

“We gaan proberen dat bedrag de komende maanden ook uit te geven”, zegt Kuiper. Zo wil Cranendonck via de sociale werkvoorziening Risse Horizon mensen met een (gedeeltelijke) uitkering aan werkervaring helpen.

Bron: Hub Dohmen (ED)

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.