Vijf initiatieven Boven-Dommel zijn beloond met een pluim.

april 2008

Water Zoekt Boer, de stichting Vrienden van Heeze, de dorpsraad van Sterksel, buurtbeheer Dorplein Uniek en het behoud van de knoflookpadden in de gemeente Cranendonck.

Voorbeelden van succesvolle initiatieven in het reconstructiegebied Boven-Dommel, die in de voorbije jaren tot wasdom zijn gekomen. De bedenkers werden afgelopen donderdag tijdens de Boven-Dommeldag voor hun initiatief en hun inspanningen beloond met een Pluim.

Met de uitreiking van het glazen kunstwerk wilde de reconstructiecommissie Boven-Dommel benadrukken dat er al tal van goede ideeën in het gebied in de driehoek Eindhoven, Bergeijk en Cranendonck tot ontwikkeling zijn gebracht. Streekmanager Has van Helvoort roemde, zonder de andere projecten tekort te willen doen, vooral de voortvarendheid van de stichting Vrienden van Heeze. “Nog geen jaar geleden opgericht en nu al heel veel bereikt. Een voorbeeld van wat je kunt realiseren als je bereid bent om de schouders er onder te zetten”, aldus Van Helvoort.

De reconstructiecommissie hoopt op nog meer concrete projecten. Tijdens de Boven-Dommeldag in Veldhoven werden gemeentebestuurders, ambtenaren, ondernemers, agrariërs en dorpsraden opgeroepen nieuwe initiatieven te bedenken. Om ze vervolgens, al dan niet met de steun van anderen, tot uitvoering te brengen. Daarbij kwamen thema’s aan de orde als hoe natuur, recreatie en landbouw met elkaar verbonden kunnen worden, maar ook de uitwisseling van ideeën over de ontwikkeling van streekproducten en het leefbaarder maken van kleine kernen.

Streekmanager Has van Helvoort was na afloop redelijk tevreden over de uitkomsten van de gesprekken: “We hadden gehoopt op nog meer concrete suggesties. Anderzijds is het bij dit soort bijeenkomsten belangrijk dat er enthousiasme ontstaat en dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden om van elkaar te leren. In dat opzicht heeft de bijeenkomst zeker aan de verwachtingen voldaan.”

Reconstructie Boven-Dommel

De reconstructie, ook wel ‘de opknapbeurt van het platteland’ genoemd, van Boven-Dommel is tien jaar geleden in gang is gezet. In het kader van de reconstructie worden tal van initiatieven ontwikkeld die tot doel hebben het platteland economisch vitaal, groen en leefbaar te houden.

 www.boven-dommel.nl.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.