12 dec 2007 – DEN HAAG/SOERENDONK – Toezichthouders van de gemeente Cranendonck hebben in een varkensmesterij aan de Groenstraat in Soerendonk te veel varkens aangetroffen in slecht geventileerde stallen. “Een toezichthouder werd bijna onwel van de ammoniaklucht”, zei een woordvoerster van de gemeente gisteren bij de Raad van State in Den Haag. 

De gemeente heeft het overtredende bedrijf Roerdomp BV, dat volgens de Kamer van Koophandel in Lierop is gevestigd, een dwangsom opgelegd van 2250 euro per dag met een maximum van 90.000 euro. Cranendonck eist dat alle varkens op het bedrijf onmiddellijk worden afgevoerd. Roerdomp moet ook chemische luchtwassers installeren.

Buurtbewoners die last kregen van stank hebben de gemeente op het spoor gezet van de wantoestanden. Roerdomp BV mag maximaal 7485 mestvarkens houden. De gemeente stelde daaraan wel de voorwaarde dat chemische luchtwassers worden gebouwd die de stank- en ammoniakverspreiding rond het bedrijf beteugelen. Deze luchtwassers zijn nooit in de stallen aangebracht.

Bij een controle troffen toezichthouders 7600 varkens aan. Bij een hercontrole had Roerdomp het aantal varkens verminderd tot ruim 7400. Maar de kostbare luchtwassers waren er nog steeds niet. Roerdomp vroeg de Raad van State gisteren om een spoedbeslissing. Want de varkens zijn nog niet slachtrijp. Het duurt nog zeker drie maanden voor het zover is. Cranendonck had dat als agrarische gemeente moeten weten, vindt Roerdomp.

Cranendonck wil daar niet meer op wachten. “Het bedrijf weet al sinds oktober 2006 dat luchtwassers aangebracht moeten worden. De stallen hadden allang leeg kunnen zijn”, zei een woordvoerster. Uitspraak binnen enkele dagen.

Bron: Eindhovens Dagblad!

Categorieën: Nieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.