Het Integraal Dorps Ontwikkelings Plan Budel-Dorplein is onlangs besproken in de beleidscommissie

De beleidscommissie van de Gemeenteraad is bij elkaar geweest op 18 juni. De IDOPers hebben daar een korte presentatie (presentatie-idop-aan-beleidscommissie-18-juni-2007.pdf) gehouden waarin het belang voor Budel-Dorplein van de punten welke in het IDOP-rapport staan onderstreept werd.


Aan de beleidscommissie werd gevraagd om tegen de aanvang van de verdere actiepunten zoals die in het IDOP staan – en waar ook een beleidsnotitie over gemaakt is – Ja te zeggen.
Inhoudelijke discussie over het rapport is er nauwelijks geweest behalve de tegenstelling in het rapport tussen Arcadis (begeleidingsbureau) en de sleutelfiguren, dit slaat echter uitsluitend op de wijze waarop het rapport tot stand is gekomen.
Van meer belang waren de financiële overwegingen. De commissie wenste zich niet te verbinden aan grote financiële consequenties met betrekking tot de uitkomst en uitvoering van diverse acties. Op zich logisch. Je moet eerst weten wat iets gaat kosten voordat je ja zegt. In de loop van het debat werd ook duidelijk dat de commissie alleen hoeft in te stemmen met de actiepunten zoals die in het IDOP staat, niet tegen de financiële gevolgen van de uitkomst en uitvoering van de acties…. althans, door de wethouder werd duidelijk aangegeven dat veel van de zaken in het IDOP vallen onder activiteiten welke reeds voorzien zijn en waar – afhankelijk van het onderwerp – reeds een potje voor is of waar wellicht elders potjes te vinden zijn. Geen garantie maar wel de moeite waard om te onderzoeken en dat is in dit stadium ook de bedoeling.
In het kader van financiën is ook gepleit om een zeer bescheiden budget ter beschikking te stellen zodat kosten welke IDOPers en Buurtbeheer Dorplein Uniek maken enigszins vergoed kunnen worden. Wethouder Snel stuurt hierover een memorie van toelichting naar de gemeenteraad.
Verder stond de commissie nog in dubio… enerzijds vond men dat de IDOP-plannen van alle kernen tegelijkertijd beoordeeld moesten worden om een goed overzicht te hebben, anderzijds was men zich zeer wel bewust dat men de Dorpleiners niet aan het lijntje kon houden tot die andere rapporten klaar zijn.
Op 3 juli 2007 zal de gemeente raad een definitieve beslissing nemen. Dus Dorpleiners, probeer in jullie contacten in het Cranendonckse duidelijk uit te dragen dat Dorplein verder wil met IDOP. Nu!
Nu zou betekenen dat in de komende maanden met de Gemeente om tafel wordt gezeten om alle actiepunten in een plannetje van aanpak te gieten… wie doet wat, waneer, wie zijn er bij betrokken, wat moet er op detailniveau gedaan worden, waar zijn bronnen…etc. Uiteraard moeten we met de vakantieplannen van de betrokkenen rekening houden. Echter, we zouden graag de stoom er op houden!

De sleutelfiguren

Categorieën: IDOPNieuws

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.