De met zink en cadmium vervuilde bodem van o.a. Budel-Dorplein kan in de toekomst op ”biologische wijze gesaneerd” worden. Dit kan door het planten van planten die zware metalen uit de bodem op kunnen nemen.

Onderzoekers van de universiteit Wageningen hebben daarvoor met collega’s de genetische eigenschappen van de zinkboerenkers bestudeerd. Het plantje, dat veel voorkomt op zink bevattende grond, blijkt veel méér zink en cadmium te kunnen bevatten dan andere planten.

Het plantje neemt zware metalen via de wortels op en slaat ze op in de bladeren.

Zinkboerenkers (Thlaspi caerulescens var. calaminare) is een plantensoort uit de familie van de Kruisbloemen. Zinkboerenkers komt voor op de oeverlanden van zink bevattende rivierdalen, zoals het dal van de Geul in Zuid-Limburg. Door de voormalige exploitatie van zinkmijnen in de streek is zinkhoudend water in op de rivieroevers beland en is er een speciale flora ontstaan.

Zinkboerenkers is een tweejarige plant met een bodemrozet met elliptisch blad. De vaak meerdere lage stengels zijn niet vertakt. De soms iets lila kruisbloem bloemtros is ijler dan die van de verwante Witte Krodde. De vruchten zijn afgeplat met een vleugelrand. De bovenzijde is iets afgeplat met een lichte inkeping in het midden. Daardoor is een lepel- of hartvorm ontstaan.

Om het zware metalengehalte van de verontreinigde bodem met zinkboerenkers te halveren zijn wel 15-20 teelten nodig. Plantjes van de Zinkboerenkers maken met hun geringe hoogte (20-30 cm) te weinig biomassa om veel zink en cadmium per teelt te kunnen ontrekken. De onderzoekers richten zich daarom ook op mogelijkheden om via productievere gewassen, zoals wilde tabak of koolzaad, bodemverontreinigingen aan te pakken. Die gewassen dienen wel in het laboratorium te zijn voorzien van een set genen om zware metalen op te nemen. Dit toekomstmodel vereist echter maatschappelijke acceptatie van genetisch gemodificeerde planten voor bodemsaneringdoeleinden.

Zal Budel-Dorplein ooit bezaaid zijn met de zinkboerenkers? 

Categorieën: Nieuws

1 reactie

elswittem · 9 januari 2009 op 7:04000000

Hoi iedereen, 

Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondsurfen, ben voorheen nog op dit forum geweest en nu kon ik niet meer aanmelden omdat ik mijn oud paswoord en naam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

Maar ok, hallo ieder1

Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldnood na een moeilijke periode. Ik heb een gehandicapte dochter van 7 jaar dus alle tips zijn welkom!

bedankt voor de moeite,

Els Wittem

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.